Nyomás alá került hétfőn a pesti az enyhén mínuszos nyitást követően, kora délutánra méretes esést könyvelhetett el a hazai részvénypiac. A BUX délután egyig 1,8 százalékkal, 45 ezer pont közelébe esett vissza, a vezető nagypapírok árfolyama pedig a Magyar Telekom kivételével ugyancsak lefordult. A befektetői hangulatot befolyásolhatta Matolcsy György jegybankelnök parlamentben elhangzott beszéde is. Az MNB vezetője szerint ugyanis a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

tőzsdei esés
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb ütést az OTP szenvedte el, amely 3,4 százalékkal, 10 235 forintig zuhant vissza. A Mol jegyzése másfél százalékkal, 2802 forintig ereszkedett, a Richter kurzusa az előbbieknél kisebb mértékben, 0,4 százalékkal csökkent, 8420 forintra.

A Magyar Telekom ellenben dacol a kedvezőtlen piaci széljárással, a távközlési papír 0,9 százalékkal, 328 forintra drágult.

A forint a reggeli erősödés után gyengülésnek indult, az euróval szemben két egységet rontott, és délig a 411,5-es szintig szaladt fel a keresztárfolyam, ahonnan 13 órára 409,8-ig korrigált vissza a kurzus. Ez 0,1 százalékos napon belüli forintgyengülés. A dollárhoz képest viszont 0,3 százalékot erősödött a hazai pénznem, egy zöldhasúért 387,8 forintot kérnek a devizapiacon.

 

Európában vegyes a kép, a meghatározó tőzsdeindexek közül a frankfurti DAX fél százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,4 százalékkal esett kora délután. Londonban ezzel szemben 0,4 százalékos plusznál jár az FTSE 100 index, és minimális erősödést mutat a madridi és a milánói börze is.