A részvénypiacok védekező üzemmódban vannak, így ha a ma délután – magyar idő szerint 15.30-kor – publikálandó amerikai inflációs adatok a vártnál jobbak lesznek, jókora napon belüli rali veheti kezdetét a Wall Streeten. A JPMorgan szerint még az is elképzelhető, hogy az S&P 500 index 10 százalékos száguldással zárja a napot. 

NYSE
Fotó: Johannes Eisele /AFP

A befektetési bank ügyfeleinek küldött tájékoztató szerint – amelyet a Bloomberg tett közzé –, ha a novemberi, éves alapon számolt 6,9 százalékra vagy az alá csökken, akkor az S&P 500-as részvényindex akár 8-10 százalékkal is emelkedhet napon belül. Egy ekkora megugrás az októberi mélyponthoz képest már jóval 20 százalék feletti növekedés lenne – gyakorlatilag vége szakadna a 12 hónapja tartó medvepiacnak. Ennek azonban viszonylag kevés, 5 százalék az esélye a JPMorgan elemzői szerint, akik hozzáteszik, hogy a novemberi inflációs adat meghatározó lesz rövid távon a piaci mozgásokra. 

Inflációreakciók
 

Az elemzői konszenzus 7,3 százalékot vár, ez esetben (7,2–7,4 között) 2,5-3 százalékos emelkedés várható. A keddi adat után, szerdán jelenti be várhatóan 50 bázispontos kamatemelését az amerikai Federal Reserve. A vártnál jobb adat 5,5 százalékos indexemelkedést okozhat.

Emögött az a logika húzódik meg, hogy nemcsak az infláció csökken, de a csökkenés üteme is gyorsul

– írja a befektetési bank, hozzátéve, hogy a gyorsabb dezinfláció növeli a bizalmat abban, hogy 2023-ban a fogyasztói árindex 3 százalék közelébe csökken. Ha ez bekövetkezik – a munkaerőpiaci helyzettől függetlenül –, nagyon valószínűtlen, hogy a Fed továbbra is 5 százalékon tartaná az irányadó kamatot. Márpedig 

ha irányt vált a Fed, akkor kilőnek a részvénypiacok

– állítja az elemzés. 

Az S&P 500 index alakulása (pont)

Persze az ellenkezője is benne van a pakliban, ha a vártnál rosszabb, az októberi 7,7 százalékoz közelebbi lesz a fogyasztói árak novemberi növekedési üteme, akkor az index 5 százalékkal vagy nagyobb mértékben is eshet. 

A JPMorgan szerint a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon kezdetéig, január közepéig az inflációs adatok határozzák majd meg a piaci hangulatot.