A kedvezőtlen világgazdasági változások a Wall Streeten is megmutatkoznak. Bár több helyen még nincsenek döntések, szakértő szerint az amerikai bankszektor egészére elmondható, hogy a bónuszok a 2008-as válság óta nem látott mértékben csökkennek az idén.

The Goldman Sachs Group Inc. logo is displayed in the reception area of the One Raffles Link building, which houses one of the Goldman Sachs (Singapore) Pte offices, in Singapore, on Saturday, Dec. 22, 2018. Singapore has expanded a criminal probe into fund flows linked to scandal-plagued 1MDB to include Goldman Sachs Group, which helped raise money for the entity, people with knowledge of the matter said. Photographer: /Bloomberg via Getty Images
A tavalyinál sokkal kisebb bónuszokra számíthatnak az idén a befektetési bank dolgozói 
Fotó: Nicky Loh / Getty Images

A nagyobb szereplők közül a kisebb bónuszok listáján az első helyezett minden bizonnyal a Goldman Sachs, ahol a dolgozók 40 százalékkal kevesebbet kaphatnak készhez az idén, mint egy éve.

A befektetési banknak világszerte 49 ezer dolgozója van, és mindenki az egész cég teljesítménye alapján kap bónuszt, a 3 ezer befektetési bankára is. Bár még nem tudni, hogy ez a szóbeszéd beigazolódik-e, a befektetési bankárok egy része azon gondolkodik, hogy jövőre otthagyja a bankot. David Solomon vezérigazgató célja növelni a hitelintézet tőzsdei értékét. Talán ezért is szállt be a kriptobizniszbe

A Financial Times értesülései szerint 

a Goldman körülbelül 400 partnerének bónusza a befektetési bankhoz képest nagyobb mértékben, a felére is csökkenhet.

A versenytárs JPMorgan Chase, a Citigroup és a Bank of America várhatóan 30 százalékkal csökkenti a jutalmak összegét. Utóbbinál nagyobb vágás is elképzelhető. Ott a felső vezetők feleakkora juttatást kaphatnak, mint tavaly. 

Az idei december éles kontrasztot mutat a 2021-eshez viszonyítva. Akkor a rekordmennyiségű tőzsdei bevezetés és a vállalati összeolvadások miatt sokan pályafutásuk legmagasabb bónuszait kapták. Pletykák szerint a szektor több vezető bankára tart további jövedelemcsökkenéstől, így már elkezdett nézelődni új bevételi forrás után. Akinek csak a bónusza lesz kevesebb a tavalyi kimagasló évhez képest, még jól is jár, ugyanis több helyen leépítések várhatók.