Ha a menedzsment bízik az Alteóban, akkor nem fogja kivezetni a tőzsdéről – derül ki az Erste Befektetési Zrt. szakértőjének írásából.

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint ismert, a Mol által vezetett konzorcium vételi ajánlatot tett a Wallis Asset Management Alteóban lévő teljes, 61,56 százalékos részesedésére. A nyilvános vételi ajánlat jóváhagyását egyelőre – a szakhatósági véleményezés lezárultáig – felfüggesztette az MNB

A felvásárlási árat a vevő részvényenként 2872 forinton állapította meg a Wallis részesedését illetően, a fennmaradó kisbefektetői állományt pedig papíronként 3040 forintos áron venné meg.

Ezek az árak messze elmaradnak az elemzők által kalkulált szinttől: az MKB Bank 3812 forintos részvényenkénti árat tartana reálisnak, míg az Erste Befektetési Zrt. valamivel alacsonyabb, 3790-es árfolyamon adná a papírokat, de még ez is jóval magasabb a Mol vezette konzorcium vételi ajánlatánál.

Az Alteo árfolyama
Kifejezetten jó évet zár az Alteo kurzusa

Miró József, az Erste részvénystratégája szerint a felvásárlás utáni helyzet lehet kérdéses. A céget ugyanis a Mol akár ki is vezethetné a tőzsdéről, ha úgy akarná, ehhez csak egy kis extra manőverezésre lenne szükség.

A felvásárlás után ugyanis a Mol és konzorciuma a cég papírjainak legfeljebb 89,6 százalékát fogja birtokolni, ami elmarad a kiszorításhoz szükséges 90 százalékos szinttől. A Mol ugyanakkor minden bizonnyal elérhetné, hogy a fennmaradó 10,4 százalékos részesedés birtokosai, akik részben az Alteo menedzsmentjében foglalnak helyet (és a Wallis delegálta őket oda) megszabaduljanak saját részvényeiktől a Mol javára, elégséges többséget szolgáltatva ezzel a felvásárlók számára.

A szakértő szerint a kivezetés akkor lenne igazán valószínű, ha a Mol és az Alteo menedzsmentje nem bízna a cég jövőjében. Erre azonban kevés esély látszik.

Az új tulajdonosok ugyanis nem tervezik megváltoztatni az Alteo menedzsmentjét, sem pedig az üzleti stratégiát, így a bizalomvesztés esete tényleg távolinak tűnik. Az egyetlen valódi kockázat a részvények tőzsdei likviditásának csökkenése lehet, amire a nyilvános ajánlattételnek köszönhetően kerülhetne sor, mivel ez nem lenne kedvező a részvényesek számára.

Az Erste Befektetési Zrt. mindennek tudatában fenntartja a korábban megállapított 3790 forintos célárát, a Scope Ratings hitelminősítő pedig előirányozta a cég hitelbesorolásának felülvizsgálatát pozitív irányba, ami jelenleg BB+-on áll. Ennek kiváltó oka legfőképp a Mol tőkeereje.