Az elmúlt tíz év legnagyobb éves bevételnövekedését érte el tavaly az IBM, ám a nyeresége jelentősen csökkent.

Kiev,/,Ukraine,-,01.22.18:,Sign,Of,Ibm,Store Kiev / Ukraine - 01.22.18: Sign of IBM Store
Egy évtizede nem látott bevételnövekedést ért el az IBM, mégsem boldog a cég.
Fotó: Shutterstock

A New York-i börze szerdai kereskedésének lezárta után az IBM azt közölte, hogy 2022. évi bevétele 5,5 százalékkal, 60,55 milliárd dollárra nőtt, ezen belül a cég számára különösen fontos hibrid felhő szolgáltatás üzletág árbevétele 11 százalékkal, 22,4 milliárdra bővült.

Tavaly az IBM bevétele a szoftverszegmensben 25 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 23,4 milliárdról, a tanácsadásból származó bevétel 17,8 milliárd dollárról 19,1 milliárdra, az infrastruktúra szegmensben pedig 14,2 milliárd dollárról 15,3 milliárdra emelkedett.

Az adózott eredmény a 2021. évi 5,7 milliárd dollárról 1,63 milliárdra esett tavaly.

A nyereség visszaesésének egyik oka, hogy tavaly kivált a Kyndryl egység a cégből, emellett a meglévő egészségügyi szegmens jelentős költségterhet jelent a társaságra nézve.

A 2022-es év negyedik negyedévében a vállalat bevétele gyakorlatilag nem változott éves összevetésben, 16,69 milliárd dollárt tett ki, míg az árfolyamváltozások nélkül 6 százalékkal nőtt.

A nettó eredmény 16,3 százalékkal, 2,7 milliárdra, részvényenként 3,13 dollárra nőtt a negyedévben az egy évvel korábbi 2,3 milliárdról, részvényenként 2,72 dollárról. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyereség 3,35 dollárról 3,6 dollárra emelkedett.

Az IBM egyúttal bejelentette, hogy 1,5 százalékos létszámleépítést tervez, amely nagyjából 3900 munkahelyet érint.

A zárás utáni kereskedésben 2 százalékkal csökkent az IBM-részvények árfolyama. A cég negyedéves eredménye nem lett rossz, és összességében meg is felelt az elemzői konszenzusnak, de több soron elmaradt a menedzsmentvárakozásoktól: 

a tavalyi évre 10 milliárd dolláros cash flow elérését tűzte ki célul a vezetőség, azonban csak 9,3 milliárdot sikerült összehozni.  

 

Nagyot bukott év végén a Microsoft

Az amerikai technológiai vállalat gyenge negyedéves eredményt produkált. A Microsoft negyedéves eredménye jelentősen visszaesett. A cég a pénzügyi második negyedévében 9,7 milliárd dollárt térített vissza a részvényeseknek részvény-visszavásárlás és osztalékkifizetés keretében.