Az amerikai Microsoft Corp. adózott eredménye 13 százalékkal, 16,43 milliárd dollárra csökkent a 2023-as pénzügyi év második negyedévében. A részvényarányos nyereség 2,48 dollárról 2,20 dollárra esett.

New,York,City,,New,York,-,Usa,United,States,- New York City, New York - USA United States - 04 08 2019: Microsoft logo close up. Microsoft Flagship Store Fifth Avenue, Manhattan, NYC.
Nagyot bukott év végén a Microsoft.
Fotó: The Art of Pics

A cég a New York-i keddi kereskedésének leállítása után arról is jelentett, hogy negyedéves bevétele 2 százalékkal, 52,75 milliárd dollárra nőtt.

Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 2,32 dollár lett, az adatot 0,12 dollárral csökkentették a létszámleépítéssel kapcsolatos egyszeri tételek.

Elemzők nagyobb, 52,94 milliárd dolláros bevételre és kisebb, 2,29 dolláros részvényarányos eredményre számítottak.

A Microsoft Intelligent Cloud divíziójának bevétele, amely magában foglalja egyebek között az Azure felhőszolgáltatását és a szerverek szoftverének kibocsátásával kapcsolatos üzleti tevékenységet, 18 százalékkal, 21,5 milliárd dollárra nőtt.

Az elsősorban az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat bevétele 7 százalékkal, 17 milliárd dollárra nőtt. Ebbe a divízióba tartozik a LinkedIn közösségi hálózat, amelynek 10 százalékkal nőtt a bevétele.

A More Personal Computing (amely tartalmazza a Windows operációs rendszert, az Xbox játékkonzolokat és a Surface eszközöket) bevétele 19 százalékkal, 14,2 milliárd dollárra esett.

Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezérigazgató-helyettesének előrejelzése szerint

a Microsoft bevétele a folyó negyedévben 50,5-51,5 milliárd dollár lesz, ami lényegesen elmarad az elemzői várakozások átlagában szereplő 52,42 milliárd dollártól.

A Microsoft a pénzügyi második negyedévében 9,7 milliárd dollárt térített vissza a részvényeseknek részvény-visszavásárlás és osztalékkifizetés keretében.

Tehénböfögésbe fekteti a pénzét Bill Gates

A milliárdos üzletember szeretné, ha tanulmányoznák a szarvasmarhák metánkibocsátását.