Már tavaly nyáron feltűnt, hogy ereszt a SPAC-lufi. Egyre csökken az érdeklődés a cégek tőzsdére jutását a normál részvénykibocsátással szemben megkönnyítő, üres tőzsdei társaságok iránt. A SPAC-társaságoknak két évük van, hogy vonzó akvizíciós célpontot találjanak, különben vissza kell fizetniük a befektetők pénzét. Ami átlagosan 10 millió dollár. Most úgy tűnik, sok társaság a puszta túléléséért küzd, amennyiben

bármit bevállalnak, csak ne kelljen visszautalni a betéteket. 

Amíg 2021-ben 2 milliárd dolláros volt egy átlagos SPAC-fúzió, most 200 millió dollár a jellemző fúziós érték. És a sikertelen SPAC-cégek okozta veszteség az elmúlt hetekben egymilliárd dollárra rúgott.

Bursting air balloon with dollar sign Digital generated image of purple glossy helium balloon with yellow dollar sign bursting against pink background. Inflation concept.
Fotó: Andriy Onufriyenko

A Wall Street legspekulatívabb befektetőinek fúziós étvágya a tizedére csökkent, ami tükrözi a széles piac hangulatváltozását – mondta Brian Dobson, a Chardan befektetési bank vezető elemzője, hozzátéve: a hagyományos elsődleges nyilvános ajánlattételek (IPO) piaca is befagyott a magas kamatlábak és a lassuló gazdaság miatt. 

Két évvel ezelőtt a SPAC-ok több milliárd dolláros üzleteket kötöttek egy startupoktól nyüzsgő piacon,

most csendesen betliznek, apró fúziókkal a felszínen maradva.  

Amilyen magasak voltak a csúcsok, olyan mélyek a szakadékok – mondta Kristi Marvin, a SPACInsider adatszolgáltató alapítója. Szerinte, a SPAC-piac visszanyúlik a gyökereihez. A SPAC-ok a múlt század nyolcvanas éveiben a filléres részvényekkel kapcsolatos kockázatos ügyletekről voltak híresek, ezekben olyan vállalatok vettek részt, amelyeknek esélyük sem volt normális IPO-ra a szigorú tőzsdei szabályozás miatt.