A Nissan és a Renault 15 százalékos kölcsönös keresztrészesedést alakított ki annak érdekében, hogy kiküszöböljék a japán-francia vállalatcsoport belső konfliktusforrását – adta hírül az ABC News.

Nissan Motor Co. vehicles on display in a showroom at the company's global headquarters in Yokohama, Japan, on Wednesday, Nov. 9, 2022. Nissan raised its profit outlook as a weak yen boosted repatriated income, helping to compensate for a persistent shortage of chips and supply-chain constraints that have curtailed output in the industry.
Átvágták a gordiuszi csomót a Nissan és a Renault belső konfliktusában.
Fotó: Kiyoshi Ota / Bloomberg via Getty Images

A Renault csoport a tulajdonában lévő Nissan-részvények 28,4 százalékát átruházta egy francia trösztb, ezáltal a részesedése 15 százalékra zsugorodott, és így pontosan ugyanakkora lesz, mint a Nissan részesedése a francia autógyártóban.

A két vállalat közös közleménye szerint ezzel a megoldással a legtöbb döntésnél az azonos szavazati jogok semlegesíthetik egymást.

A lépést már várták a piaci szakemberek, mivel a sajtóban már több helyen történt erre utaló információszivárgás.

A Nissan és a Renault közötti szövetség 1999-ben indult, amikor a japán autógyártó nehéz pénzügyi helyzetbe került. A tulajdonosi viszonyokban eddig jelen lévő különbségek a közelmúltban azonban többször is súrlódásokat okoztak a felek között. Ez különösen azóta volt jobban megfigyelhető, hogy a Nissan jóval nyereségesebb lett, mint a Renault.

 

Az ág is húzza a Renault-t, zsinórban negyedik éve zuhantak az eladásai

Az átalakítási folyamat kellős közepénél tartó Renault csoport eladásai egyre csökkennek, leadta oroszországi bázisát is, most meg a Tesla árcsökkentési akciója állítja nehezen megoldható kihívás elé a céget.