Négy százalékot zuhant a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben a Wells Fargo árfolyama, miután az amerikai nagybank felére zsugorodó nyereségről és a várakozásokat alulmúló teljesítményről adott számot a negyedik negyedévre vonatkozóan.

Wells Fargo Agreed Would Pay To Settle With A U.S. Consumer Finance Watchdog NEW YORK, NEW YORK - JANUARY 10: People walk past a Wells Fargo branch on January 10, 2023 in New York City. Wells Fargo agreed the bank would pay $3.7 billion to settle with a U.S. consumer finance watchdog, for years of mistakenly freezing accounts, wrongly repossessing cars and illegally charging customers fees.  (Photo by Leonardo Munoz/VIEWpress)
Fotó: Getty Images

A pénzintézetnek így a szintén pénteken jelentő szektortársaival ellentétben nem sikerült kellemes meglepetést szereznie.

A San Franciscó-i központú bank 2,86 milliárd dolláros adózott eredményt mutatott ki 2022 utolsó három hónapjára, a részvényenkénti eredmény (EPS) pedig mindössze a tavalyi felére, 67 centre futott be.

A jókora visszaesés mögött a 3,3 milliárd dollárra ugró működési veszteség áll, amelyet a hitelező értékesítési gyakorlatával kapcsolatos botrány és annak jogi rendezése okozott.

Mint ismert, a pénzintézet az autó- és jelzáloghiteleket törvénytelen díjakkal, jutalékokkal és kamatokkal terhelte meg, amivel mintegy 16 millió ügyfelet károsított meg. A szabályok megszegése miatt a Wells Fargo 1,7 milliárd dolláros bírságot kényszerült fizetni, és további 2 milliárd dollárt fizetett vissza az ügyfeleknek a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Irodával kötött megállapodás értelmében.

Pedig az emelkedő kamatkörnyezetben a társaság kamatbevételei jelentősen, 45 százalékkal, 13,4 milliárd dollárra emelkedtek, ami tompítani tudta az összbevétel apadását. Az utóbbi 6 százalékkal, 19,7 milliárd dollárra csökkent.

 

A hitelezési veszteségekre 957 millió dollárt különített el a negyedik legnagyobb amerikai bank, amely egy éve még 452 millió dollárt szabadított fel az erre a célra képzett céltartalékból.

Bár a negyedévet erősen befolyásolták a korábban nyilvánosságra hozott működési veszteségek, a teljesítményünk tükrözte a hozamok javításában elért eredményeket

– mondta Charlie Scharf vezérigazgató. „Az emelkedő kamatlábak erőteljes nettó kamatbevétel-növekedést eredményeztek, a hitelezési veszteségek lassan tovább növekedtek, de a hitelminőség továbbra is erős maradt, és folytatjuk a hatékonyságot javító intézkedéseinket is” – tette hozzá a bankvezér.