A nyersolaj ára az utóbbi kétheti emelkedéssel ellensúlyozta azt a zuhanást, amit az év első két napjában tapasztalhattak a befektetők. Az áremelkedés fő oka az optimizmus, amit a kínai újranyitás okozta keresletnövekedés táplál. A benzin és a gázolaj jegyzése kéthavi csúcsra került a február 5-től életbe lépő, orosz termékekre kivetett szankciók előtt, míg Amerikában a rendkívüli hideg tartja magasan az árakat, az időjárás továbbra is hátráltatja a finomítói tevékenységet. A brent olajnak – az után, hogy múlt héten visszapattant a 83,77 dolláros, 50 napos mozgóátlag nyújtotta támaszról – sikerült a hetet a fontosabb, 87 dolláros szint felett zárnia, ez további erősödést jelezhet előre. 

A Brent árfolyama 2023-tól
 

A következő szint, amit figyelni érdemes, a lélektani 90 dollárnál található.

Az aranynál viszont megtörhet a lendület. A nemesfém 300 dolláros menetelésben van november vége óta, amit jelentősen támogat a gyengülő dollár és a jegybankok aranyvásárlása, míg az ETF-ek által tartott pozíciók mennyisége kétéves mélypont közelében van. 

Az emelkedés csökkenő mértékű korrekciókkal gyors ütemben ment végbe, ami mostanra magában hordozza egy nagyobb korrekció lehetőségét. Jelenleg az 1986 dolláros szint támogatja az árfolyamot, ez alatt pedig 1866 dolláron, a 21 napos mozgóátlag ad komolyabb támaszt. Könnyen lehet, hogy a trend nem folytatódhat tovább. 

Ha megnézzük az elmúlt 20 évet, láthatjuk, hogy a kamatemelési ciklus tetőzése mindig komoly árfolyam-emelkedést hozott az arany piacán. Amennyiben a központi bankok kereslete fennmarad, és csatlakoznak az intézményi befektetők is a vevőkhöz, az komoly felhajtóerőt jelenthet, amíg a dollár árfolyama is támogató. Az 1935 dolláros szint a következő ellenállás, ezt azonban sikertelenül ostromolta a múlt héten a piac.

Ötödik hete emelkedik a réz árfolyama.

A kínai újranyitás miatti keresleti optimizmust kínálati aggályok is támogatják: perui tiltakozások fenyegetik két bánya működését, amelyek a világ réztermelésének körülbelül 2 százalékát adják. A tőzsdéken tárolt készletek alacsonyak, míg a kereslet várhatóan növekedni fog, ahogy Kína talpra áll, és a zöldtranszformáció is tovább fokozódik. Mindezek hatására két hét alatt közel 15 százalékot erősödött (visszaesés nélkül) a réz árfolyama. A potenciális korrekció ebben az elképesztő trendben a következő hetekre eshet, amikor Kína bezárja a gyárait, hogy megünnepelje a holdújévet, a nyúl évének eljövetelét, amit a békével társítanak.