Mára bebizonyosodott, hogy tavaly nyár végén és ősszel túl olcsón árazták a befektetők a magyar kötvényeket, akkor 11 százalék volt a 10 éves referenciakötvény hozama, pénteken ez nyolc hónapos mélypontra, 7,15 százalékra esett , ami annak köszönhető, hogy a magyar gazdaságra leselkedő kockázatok közül több is kiárazódott – mondta a Világgazdaságnak Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. Hétfőn kisebb korrekció volt látható, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatközlése szerint a 10 éves hozama 23 bázisponttal, 7,38 százalékra emelkedett. 

Coins and plant Green seedling growing from the pile of coins, megújuló, energia, pénz, költségvetés, befektetés, támogatás
Fotó: Getty Images

A kedvező folyamatok mögött az áll, hogy többek közt kiderült, az energiaimport nem lesz olyan negatív hatással a külső egyensúlyi mutatókra, mint azt korábban (magasabb gázárak mellett) várták, a háztartások és a vállalatok pedig képesek voltak spórolni a felhasználáson. A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiányával kapcsolatos bizonytalanság pedig azzal enyhült, hogy sikerült az EU-s források lehívásáról megegyezni. 

A magyar hozamok további alakulása a hazai inflációs pálya alakulásán múlik. Pálffy Gergely szerint a pozitív meglepetést hozó decemberi inflációs adat után a nagy kérdés az, hogy az idei inflációs pálya az eredeti forgatókönyvek mentén alakul, vagy gyorsabb lehet a visszarendeződés, és év végén egy számjegyű lehet a pénzromlás éves mértéke. 

Ha így alakul, akkor az effektív kamat is csökkenhet a jelenlegi 18 százalékról, az év végére több lépésben szintén az egy számjegyű tartományba érkezhet meg. Az elemző várakozása szerint nem is kell sokat várni a lépésekre: egyre valószínűbb, hogy a 18 százalékos rendkívüli irányadó kamatszintet akár már az év első negyedében elkezdheti visszahozni az alapkamat irányába az MNB – írta hétfői jegyzetében. 

Végül a rövid futamidejű kötvényekből kiárazódhatnak az inflációs kockázatok, a hozamgörbe pedig normalizálódhat 2023 végére – fogalmazott Pálffy Gergely.

 

Német és magyar hozamkülönbözet*
alakulása
 

Régiós összevetésben is jól teljesítenek a magyar állampapírok. A 7,15 százalékos 10 éves magyar referenciahozam a románhoz van a legközelebb (7,57 százalék). A lengyel papírokkal 6 százalékos hozamon kereskednek, a cseh kötvényekkel pedig 4,3-en. 

A tízéves magyar forintállam-papírhozam 16 bázispontot esett pénteken, amivel idén összesen már 184 bázispontos csökkenést tudhat maga mögött. A régió országainak állampapírjait általánosan pozitívan értékelik a befektetők idén: a lengyel tízéves kamat 100 bázisponttal, a cseh és a román 75-75 bázisponttal csökkent ez idő alatt, de a magyar állampapírok ebben az összehasonlításban is kiemelkedően jól teljesítettek

– összegeztek az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. 

Rengeteg a jó beszálló a kötvénypiacokon

Rázós év volt 2022 az alapkezelői szektorban, az évtizedek óta stabilan teljesítő befektetési stratégiák rendre kudarcot vallottak. Varga Róbert, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója szerint az elmúlt évtizedben semmiféle izgalmat nem hozó kötvénypiac felpezsdült, újra érdemes keresni a beszállókat.