Nem érheti meglepetésként a piacot a Bed Bath & Beyond lakberendezési lánc csődközeli helyzete, mert a vállalat már korábban közölte, hogy heteken belül csődvédelembe menekülhet. Múlt pénteken pedig azt jelentette az amerikai társaság, hogy bezárja 87 reprezentatív márkaboltját, 5 BuyBuy üzletét és a teljes Harmon drogérialáncot, miközben azért küzd, hogy pénzügyi támogatót találjon. Ezek az intézkedések kiegészítik a tavaly augusztusban kezdett leépítéseket, amelynek során 150 alacsony forgalmú Bed Bath & Beyond áruház húzta le a rolót. A cég pénteken közölte, hogy öt Buybuy Baby üzletét is bezárja. Tavaly februárban 953 telephelye volt a cégnek.

Bed Bath & Beyond Closing 63 Stores A view of Bed Bath & Beyond Branch in New York City on September 22, 2020. Bed Bath & Beyond announced plans to permanently close about 200 stores over the next two years. This announcement appears to be the first iteration of that plan, report says. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: John Nacion

Bár a menedzsment még bízik benne, hogy az utolsó pillanatban találnak befektetőt, de azért 

már felkérték a felszámolókat, s még a héten csődvédelembe menekülhet a társaság 

– értesült a Reuters cég közeli forrásoktól. Míg más bennfentesek azt mondták, hétfő este is folyamatosan tárgyaltak a cég tanácsadói, s a helyzet rendkívül képlékeny. Egy harmadik szivárogtató pedig arról szólt, hogy a társaság kölcsönről tárgyal a Sixth Street befektetési társasággal, amely már tavaly is adott 375 millió dollárt. A Bed Bath & Beyond korábban három lehetőséget vázolt fel: az eszközök eladását, a befektető bevonását és a csőd bejelentését.

A Bed Bath & Beyond árfolyama 6 hó
 

Elemzők szerint sanszos, hogy felbukkannak vevők, akár egyes márkákra, akár láncokra, mert ilyenkor kivárnak a csőd előtti utolsó pillanatig, hogy minél kedvezőbb árat alkudhassanak ki. A Reuters forrásai szerint, a Bed Bath & Beyond – amely már a múlt héten is elmulasztott egy fizetési határidőt –, azt fontolgatja, hogy a szerdán esedékes fizetési kötelezettségét sem fogja teljesíteni. Ami egyébként 

az ágazatban tipikus lépésnek számít, a kereskedők gyakran kérnek csődvédelmet az ünnepi szezon után, megtartva maguknak az év végi csúcsforgalomban keresett készpénzt.

A legutóbbi hasonló eset a játékokat, babákat és gyermekruhákat áuló Toys'R'Us ügye volt. A céget 2018 márciusában számolták fel.

A Reuters emlékeztet, hogy a Bed Bath & Beyond az esküvőre készülő és a gyermeket váró párok közkedvelt bevásárlóhelye volt. Nem is lett volna baj, de 2019-ben azonban aktivista befektetők nyomására saját márkák kialakításába kezdtek. Ám az új brandek nem nyerték el a vásárlók tetszését. A Bed Bath & Beyond a tavalyi harmadik negyedévben 393 millió dolláros veszteséget jelentett, miután az eladások 33 százalékkal zuhantak.

A Bed Bath & Beyond 2021-ben mémrészvénnyé vált, amikor a redditorok felhajtották az árfolyamot és kiszorították a shortosokat. Tavaly megrázta az árfolyamot a vezérigazgató öngyilkossága és tőzsdei stiklijei. Az idei év elején azonban a több hónapos lejtmenetet megtörte egy váratlan felpattanás. S hogy mi jön ezután, azt csak a tippelgetni lehet.