Fontolgatja, hogy csődöt jelent a Bed Bath & Beyond (BBBY): a lakberendezési vállalatot egymás után érte a közröhej és a katasztrófa, 2023-ban pedig akár véget is érhet a cég fél évszázados története.

Washington, 2022. szeptember 5.
2022. augusztus 30-i kép a Bed Bath and Beyond amerikai lakberendezési áruházlánc egyik washingtoni üzletéről. Szeptember 2-án az üzletlánc ügyvezető alelnöke és pénzügyi vezetője, Gustavo Arnal kizuhant egy New York-i felhőkarcolóból. A nehézségekkel küzdő kiskereskedelmi cég augusztus 31-én bejelentette, hogy átszervezés keretében elbocsátja alkalmazottainak ötödét és bezárja 150 rosszul teljesítő áruházát.
Fotó: Michael Reynolds / MTI / EPA

A cég vesszőfutása már 2014-ben elkezdődött, de a valódi problémák csak egy évvel később kezdtek megmutatkozni a vállalat háza táján. Részvényárfolyamuk gyorsan és drasztikusat esett, a 2015-ös 76 dollárról indulva 2020 márciusában 4 dollárig esett a kurzus, ami közel 95 százalékos értékvesztés. 

2021 elején mémrészvénnyé vált a cég papírja, a reddites közösségi befektetők 35 dollárig pumpálták az árfolyamot.

A közösségi kereskedés alapja az ún. short squeeze volt, ami a short pozícióban lévő befektetők kiszorításán alapult a mesterségesen felnyomott árakon keresztül. A BBBY mellett a GameStop és az AMC papírjai is áldozatul estek a jelenségnek.

Aztán jött a tragédia, a cég pénzügyi igazgatója öngyilkosságot követett el New York-i lakása teraszáról levetve magát, miután kiderült, hogy perbe fogják egy csaknem 1,2 milliárd dolláros tőzsdei csalás miatt. 

A cég üzleti eredményeit tekintve, az előzetes kalkulációk szerint a tavalyi harmadik negyedévet 385 millió dolláros veszteséggel zárja majd a vállalat, eladásai pedig 33 százalékos csökkenést mutathatnak. Az árfolyam a csütörtöki kereskedés nyitása utáni első órában már 22 százalékos esésen van túl a cég csődközeli állapotának hírére.

A Bed Bath & Beyond árfolyama
5 éves
A szakadék alja felé közelít a cég, jó eséllyel meg sem próbálnak már kimászni onnan

A cégnek saját bevallása szerint tavaly ősszel 850 millió dolláros likvid tartaléka volt, ebből azonban 325 milliót egyetlen negyedév alatt elköltöttek.