Várakozáson felüli negyedéves eredményről számolt be kedden a Johnson & Johnson, azzal együtt is, hogy az erős dollár és a Covid-vakcinák iránti visszaeső kereslet számottevően csökkentette az amerikai vállalat bevételeit.

Prague,,Czech,Republic,-,May,12,2018:,Johnson,&,Johnson
Fotó: Shutterstock

Az egészségipari óriáscég nyeresége 26 százalékkal, 3,52 milliárd dollárra apadt 2022 utolsó három hónapjában, ami egy részvényre vetítve (EPS) 2,35 dolláros tisztított eredmény. A FactSet elemzői konszenzusa ennél kisebb, 2,23 dolláros profitot vetített előre.

A bevételek 4,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a 23,71 milliárd dolláros forgalom némileg gyengébb lett a szakértők által várt 23,9 milliárdnál.

A gyógyszeripari üzletág bevételei a vártnál valamivel kevésbé, 7,4 százalékkal estek vissza, és 13,16 milliárd dollárral járultak hozzá a csoportszintű forgalomhoz, és segítettek ellensúlyozni az erős dolláron keresztül jelentkező kedvezőtlen devizahatást. Ebből a daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló Darzalex 2,08 milliárdot hozott a New Brunswick-i központú vállalatnak.

Az orvostechnológiai üzletág forgalma 1,2 százalékkal, 6,8 milliárd dollárra mérséklődött, a legkisebb súlyú, leválasztás előtt álló egészségügyi fogyasztási cikkeket gyártó üzletág bevételei ugyanakkor 1 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra emelkedtek.

Az idei évnek 10,5 dolláros EPS-tervvel fut neki a társaság, amely jócskán meghaladja a Wall Street 10,33 dolláros prognózisát, és teljesülése esetén 3,5 százalékos bővüléssel párolsulna. A bevétel soron ennél is nagyobb, 4 százalékos javulásra számít a vezetőség a Covid-védőoltások hozzájárulása nélkül is.

Az előrejelzés váratlanul pozitív üzenetet ad meg a hamarosan jelentő szektortársak számára is, és eloszlathatja azokat a félelmeket, hogy az inflációs nyomás kezdi utolérni a gyógyszeripart.

A tavalyi évet 14 százalékkal apadó, 17,9 milliárdos nyereséggel és 94,9 milliárdos forgalommal zárta a vállalat, az utóbbi soron 1,2 százalékos volt a bővülés.

A Johnson & Johnson árfolyama októbertől
 

A Johnson & Johnson részvényei 1 százalékos erősödéssel reagáltak a pozitív meglepetést hozó jelentésre a hivatalos piacnyitást megelőző elektronikus kereskedésben.