Kedden közölte a Johnson & Johnson, hogy 16,6 milliárd dollárért megvásárolja az Abiomedet. 

A Nasdaqon jegyzett szívpumpagyártó árfolyama 50 százalékot emelkedett a hírre. 

Részvényenként 380 dollárt előre fizet a J&J, míg részvényenként további 35 dollárt akkor, ha a mérföldkövek teljesülnek. Az Abiomed részvényei hétfőn 252,08 dolláron zártak, majd kedden 379,38 dolláron nyitottak.

Az Abiomed által gyártott Impella szívpumpák szívroham, szívelégtelenség és eltömődött artériák esetén életet menthetnek.

Ez a világ legkisebb szívpumpája, katéteren keresztül is a szívbe helyezhető.

„Elköteleztük magunkat amellett, hogy a gyorsan növekvő szegmensekbe való belépéssel javítjuk pozíciónkat a med techben, s az Abiomed felvásárlása stratégiai hídfőt biztosít a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében” – mondta Joaquin Duato vezérigazgató. 

A J&J növeli orvosieszköz-értékesítését, mert a tervek szerint felhagy a Tylenol és a Listerine forgalmazásával. 

In this photo illustration a Johnson & Johnson logo seen
Fotó: SOPA Images / Getty Images

Az Abiomed az orvosieszköz-ipar egyik leggyorsabban növekvő területén működik.

A vállalat árbevétele tavaly 22 százalékkal, 1,03 milliárd dollárra nőtt. Michael Minogue, az Abiomed vezérigazgatója, termékük globális terjesztését várja a megállapodástól.

A J&J orvosieszköz-üzletága, amely mesterséges térdeket, kontaktlencséket és sebészeti termékeket értékesít, tavaly 27,06 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 18 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A J&J szerint az akvizíció semleges lesz, ha az első évben kissé csökkenti a nyereséget, ám 2024-ben már részvényenként 5 cent extra profitot hoz.