Napi 200 ezer hordó kőolaj-egyenértékű energiahordozó kitermelését tűzte ki célul Norvégiában a Wintershall Dea 2023-ra.

Oil price graph, oil pump nozzle and stock market chart .Extremely detailed image, including elements furnished by NASA. olajár, brent, olaj, termelés, hordó
Fotó: Shutterstock

Az olaj- és gázipari óriás a héten a norvég kormány által odaítélt 47 új tengeri olaj- és gázkutatási engedélyből 11 licencben szerzett részesedést, három projektnek pedig vezetője lesz, ezzel a legsikeresebb nemzetközi cég lett a tenderen.

Az új engedélyek a norvég kontinentális talapzat olyan területeire szólnak, ahol a német vállalat már eddig is rendelkezett engedéllyel.

A norvégiai terjeszkedés az orosz olajról való kényszerleválás okán vált idén az eddigieknél is érdekesebb projektté az olaj- és gázcégek számára, Norvégia pedig ezek révén a legnagyobb európai olajellátóvá lépett elő.

Michael Zechner, a Wintershall Dea norvég leányvállalatának ügyvezető igazgatója elmondta:

Az európai gázellátás egyértelműen az egyik olyan kérdéskör, amelyre cégünk nagy hangsúlyt fektet, és Norvégia mint az európai kontinens irányában vezető gázexportőr, kifejezetten érdekes terep lesz most és a jövőben egyaránt.

A cég 2030-ig bezárólag zérókibocsátásúvá tervezi alakítani működését, mind közvetlen, mind közvetett formában. 

A most bejelentett, napi 200 ezer hordó kőolaj-egyenértékű kitermelés a cég globális előállításának mintegy harmadát tenné ki. A 2021-es adatok szerint a cég Norvégiában napi 150 ezer hordó egyenértékű nyersanyagot termelt ki, a tavalyi számok egyelőre nem ismertek.

Az olaj- és gázipari szektor kivételes befektetési lehetőségekkel kecsegtet a kisbefektetők számára is. A szegmens tavalyi teljesítménye ugyanis alaposan felülmúlta az S&P 500 index kurzusát.

Messze felülmúlta az olaj- és gázipari cégek indexe az S&P 500 kurzusát

Az Erste Market elemzői ezért összeszedték az öt legizgalmasabb olajipari részvényt, amelyekre idén érdemes lesz figyelni.

Elsőként a Marathon Oilt és papírjait emelték ki, mely Észak-Amerikában és Egyenlítői-Guinea területén termel. Olajuk nagyon olcsó, tavaly a 3,7 milliárd dolláros szabad cash-flowjuk tetemes része a részvényeseknél kötött ki.

A Chevron napi olajtermelése 3,1 millió hordó, emellett 11,3 milliárd hordó olajegyenértékes tartalékkal is rendelkezik, és 34 milliárd dolláros szabad cash-flow áll rendelkezésükre. 

A Diamondback Energy napi 224 ezer hordó kőolajat termel, földgázzal együtt 391 ezer hordóegyenértékes termeléssel rendelkezik. A cég működési cash-flow-ja 5,6 milliárd dollár.

Az Occidentalnak napi 900 ezer hordóegyenértékes a termelése, 11,9 milliárd dolláros szabad cash-flowja van. Tevékenysége 85 százaléka az Egyesült Államokban található. 

Utolsóként pedig a Devon Energy vállalatot emelték ki, melynek napi termelése 650 ezer hordóegyenérték körül van, kizárólag az Egyesült Államokban termel, működési pénzáramlása pedig tavaly 7,6 milliárd dollár volt.