Körvonalazódnak az Oroszország elleni újabb olajpiaci szankciók. A G7-országok tavaly decembertől 60 dollárban határozták meg az orosz olaj legmagasabb hordónkénti átvételi árát, február 5-től pedig a finomított üzemanyagárakra is sapkát tesznek. A Bloomberg értesülései szerint, a hét országot tömorítő csoport 

két árplafont alakít ki az orosz finomított kőolajtermékekre.

A pontos ármechanizmusról és az árszintekről még folynak a tárgyalások a G7 és az EU között. A finomítottkőolaj-tilalmat azért bonyolultabb megtervezni és végrehajtani, mert a dízel és a kerozin a nyersolajhoz képest hagyományosan prémiumáron forog, míg a fűtőolajat jellemzően kedvezményesen árusítják.

Siberian Oil Giant That Bankrolled Soviets May Gush Cash Again
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Az tavaly december 5-től vezette be a tilalmat és a hordónkénti 60 dolláros árplafont az Oroszországból származó nyersolajra. Február 5-től pedig tiltja a finomított orosz termékek behozatalát, s árplafont ír elő a harmadik országokba irányuló exportra, ami elsősorban a gázolajat és a benzint érintené. 
Az első hónap tapasztalatai szerint a nyersolajársapka működik, az Ural típusú orosz nyersolajat a más benchmark nyersolajtípusokhoz képest nagyjából fél áron tudják értékesíteni az oroszok.  A rendszer eddig Oroszország bevételeit is korlátozta, és az olajárak sem ugrottak meg. Az Argus Media által közölt adatok szerint 

az orosz Ural minőségű nyersolaj hordónként 37,80 dollár volt pénteken

a balti-tengeri primorszki kikötőben. Ez kevesebb mint a fele a Brent határidős jegyzésének.
A Bloomberg szerint európai uniós tisztviselők aggódnak, hogy az év folyamán dízelhiány jelentkezik, de a G7 illetékese nyugtatta a kedélyeket, mondván, a piac elég rugalmas az alkalmazkodáshoz.
Az Európában értékesített orosz gázolaj valószínűleg Latin-Amerikában és Afrikában talál majd vevőt. Eközben Európa várhatóan a Közel-Keletről és az Egyesült Államokból vásárolhat majd gázolajat, ahonnan most többet adnak el Latin-Amerikában és Afrikában. 

Az atlanti átrendeződése növekvő szállítási költségekkel járhat.

Nem tudni, hogyan reagál majd Oroszország a finomított termékek elleni szankciós lépésekre. A kőolajárplafon ellen élénken tiltakozott Moszkva.

Az EU január közepén vizsgálja felül a kőolaj ársapkáját, egyes tagországok 5 százalékkal csökkentenék a felső határt. A G7 tisztviselője megjegyezte, hogy a piac már besegített, csökkentek az árak, nincs szükség bürokratikus beavatkozásra, miután Kína és India lealkudta az orosz nyersolaj árát.