Fél év híján egy évtizede jelentette ki óhaját Orbán Viktor, hogy a kormány tervei közt szerepel annak elérése, hogy a bankrendszer fele magyar kézben legyen. „Ha ezt sikerül végigvinni, az unikális lesz egész Közép-Európában” – fogalmazott 2012 nyarán. Bár nem biztatta a hazai magán- és intézményi befektetőket a Budapesti Értéktőzsdén forgó bankrészvények vásárlására, akkori elképzelése a piacvezető hazai hitelintézet tulajdonosi struktúrájában is teljesült. 

Budapest 2022.11.29OTP bankfiókfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.11.29
OTP bankfiók
foto: Kallus György/Világgazdaság
Egyre több magyar vásárol tulajdonrészt az OTP Bankban. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint arról a Világgazdaság pénteken beszámolt, az OTP Bank részvényein fele-fele arányban osztoznak a hazai és a külföldi befektetők. Ez jelentős átrendeződés, tekintve, hogy egy éve 67 százalék volt a nem magyarok aránya és szavazati befolyása (zömmel intézmények, hiszen külföldi magánszemélyeknek elenyésző mértékben van OTP-kitettsége).

A tulajdonosi eltolódást többféleképp lehet értékelni, a legegyszerűbb az osztalékfizetésen keresztül: májusban minden papír után 430 forint járt, a 280 millió kibocsátott törzsrészvénnyel számolva ez 120,4 milliárd kifizetést jelentett. Nem lehet tudni, hogy épp akkor mi volt a tulajdonosi arányok állása, de egy éve ennek az összegnek a 67 százaléka, több mint 80 milliárd került volna külföldi részvényesekhez, ma már csak a fele, 60 milliárd.

Az 50-50-es arány elérése ugyanakkor nem meglepetés. A 2022-es évértékelőjében Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája is kiemelte, hogy a magyar részvények relatíve alacsony értékeltségének (a P/E mutató sokéves átlag alatt van) az egyik oka épp az, hogy 

egy év alatt a külföldi befektetők aránya 60-ról 40 százalékra csökkent (jóval korábban a 80-at is elérte). 

Közben a lakossági befektetések aránya a korábbi 5-ről 15 százalékra nőtt, egyértelmű átrendeződés látszik a piacon és jelentősen nő a magyar intézményi befektetők szerepe 

– fogalmazott. Az OTP-ben már több a hazai magánbefektetők súlya, a bank közleménye szerint 17,45 százalék.

Amíg az OTP-papírok nagy esését inkább vételi lehetőségként értékelték a magyar kis- és profi befektetők, úgy csökkent a külföldiek hányada 67-ről 50 százalékra. Volt olyan nap az ukrajnai háború kitörését követően, hogy két számjegyű százalékkal, szabadesésbe fordult az OTP árfolyama. 

Kivégzik az OTP-t, tízezer forint alatt az árfolyam


Huszonkét százalékkal zuhant délután fél ötig az OTP árfolyama, amely hosszú idő után 10 ezer forint alá is benézett. Az (eddigi) napi mélyponton 9860 forintért is kötöttek üzletet a bankpapírral. Jelenleg nagy csata folyik a tőzsdézők körében a 10 ezer forintos szint környékén. 

Az intézményi tulajdonosi struktúra széttöredezett. A legnagyobb amerikai kitettsége a 8100 milliárd dollár vagyont kezelő Vanguard Groupnak van, nekik az OTP-ben 2,65 százalékos a befolyásuk. A részvények 5,1 százalékát birtokolja a Groupama csoport, míg a Mol a bankrészvények 8,57 százalékát tudhatja magáénak. Ennek hátterében egy 2009-ben kötött részvénycsereügylet áll, a szerződést több alkalommal, legutóbb tavaly nyáron meghosszabbították.

A hazai lakossági befektetők egyik kedvence az OTP-részvény, erről beszélt Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. prémium befektetési szolgáltatások és private banking igazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban.