Kellemes meglepetéseket szállított a befektetőknek a UPS, az amerikai csomagszállító társaság negyedik negyedéves nyeresége ugyanis felülmúlta az előzetes piaci várakozásokat, ráadásul egy méretes részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett az osztalékemelés mellett.

Winter Storm Bears Down On Northeast A United Parcel Service Inc. (UPS) driver driver returns after delivering a package following a winter storm in Philadelphia, Pennsylvania, U.S., on Thursday, Dec. 17, 2020. A nor'easter is causing the first major snowstorm of the season to bear down on the tri-state area, potentially dumping up to a foot of snow in some parts, with frigid temperatures, gusty winds and sleet making conditions even worse. Photographer: Caroline Gutman/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az atlantai székhelyű vállalat a nagy árréssel kecsegtető csomagkiszállításokat helyezte előtérbe az év végén, miközben a költségkontrollra is ügyelt az e-kereskedelmi lendület alábbhagyásával szűkülő piacon. A kiadások kordában tartásához az automatizációba fektetett korábbi beruházások is hozzájárultak.

A világ legnagyobb szállítmányozási cége az egy évvel korábbival megegyező, 3,15 milliárd dollár nyereséget tehetett zsebre a zsugorodó piacon is. A részvényenként 3,62 dolláros eredmény három centet vert rá az elemzői konszenzusra.

A bevételek tekintetében már nem ilyen rózsás a kép, itt éves alapon 2,7 százalékos visszaesésről számoltak be. A 27 milliárdos árbevétel bő egymilliárd dollárral elmaradt a szakértői előrejelzéstől is.

A bevételek kétharmadát hazai piacon ugyan még 3 százalékos bővülést sikerült elérni, azzal együtt is, hogy az Egyesült Államokra decemberben lecsapó téli viharok is nehezítették a kiszállítást. A nemzetközi csomagszállító szegmens forgalma 8 százalékkal esett vissza, részben a gyengülő kínai kereslet következtében. Az üzleti logisztikai üzletágban ennél is nagyobb, 18 százalékos zsugorodást könyvelhetett el a cég.

Az idei évre 97–99,4 milliárd dollár közötti forgalommal számol a vezetőség. Az elemzők tolla ennél valamivel vastagabban fog, a konszenzus ugyanis 100 milliárd dollár közelébe várta a bevételcélt. A UPS közlése szerint az üzemi árrés a 12,8–13,6 százalékos tartományba futhat be 2023-ban, miközben a beruházási kiadások 5,3 milliárd dollárra rúghatnak majd.

A negyedéves eredményből a befektetők részvényenként 1,62 dollár osztalékra számíthatnak, ez 6,6 százalékos emelés, amit egy ötmilliárd dollár keretösszegű sajátrészvény-vásárlással fejel meg a menedzsment.

A vállalat részvényei 3 százalékos emelkedéssel indították a keddi tengerentúli kereskedést.