A Microsoft múlt heti halovány negyedéves jelentése után nem sok jót várhatunk a big tech vállalatcsoporttól (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft) ebben a gyorsjelentési szezonban. Az Apple kivételével sorra jelentették be a leépítési terveket, és a bónuszok lenyírását. A piac most azt találgatja, hogy a többezres leépítéseket újabb elbocsátási hullámok követik-e. Fontos támpontot nyújthatnak az év legerősebb időszakának számító karácsonyi értékesítések. 

NEW YORK, NEW YORK - JANUARY 25: A woman walks near Google offices on January 25, 2023 in New York City. The U.S. Justice Department and a group of eight states sued Google accusing it of illegally abusing a monopoly over the technology that powers online advertising.
Fotó: Leonardo Munoz / AFP

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy tovább szűkülhet a digitális hirdetések piaca, csökkenhet az elektronikai eszközök eladása, s még inkább visszaeshet az e-kereskedelem. Ez azzal járhat, hogy a mostani elbocsátási hullám még csak a leépítések kezdete volt. Emiatt a járvány idején szárnyaló részvények kurzusában 

még további kiárazódás várható. 

Az Apple csak azért lehet kivétel, mert a többi céghez képest jóval mérsékeltebb ütemben növelte az alkalmazotti létszámot a járvány idején. Ha nem is kell leépítenie, azért az Apple helyzete sem rózsás, hiszen tavaly 846 milliárd dollárt veszített a piaci kapitalizációjából, s az okostelefon-piac számára a tavalyi volt a legrosszabb év egy évtizedes visszatekintésben. Ráadásul nagy a cég kínai kitettsége, s drámai módon leolvadtak az ottani eladások.

A Google hiába bocsátott el 12 ezer dolgozót, 

az aktivista befektetők szerint ez sem elég,  

pedig ez a cég történetének legnagyobb lepítése. 

A Meta 11 ezres karcsúsítása sem hatotta meg az elemzőket, mivel kétesélyes a verseny kimenetele a TikTokkal, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy a metaverzum egyelőre csak viszi a pénzt, veszélyeztetve a Facebook anyavállalatának eredményességét. 

Az Amazon 18 ezres leépítéssel nyitotta az évet. A tavalyi harmadik negyedévben a 30 százalékos növekedést produkáló AWS felhő-infrastruktúra ellensúlyozta a gyengébb kisekereskedelmi eredményt. A piac kíváncsian várja, hogy 

vajon mit mutat az Amazon-felhő.