Pár nappal a vállalat történetének legnagyobb létszámleépítése után a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai közölte, hogy a felső vezetők idén bércsökkentésre számíthatnak – írta a The Wall Street Journal.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - SEPTEMBER 06: Sundar Pichai speaks onstage Vox Media's 2022 Code Conference - Day 1 on September 06, 2022 i for Vox Media)
A Google élén álló Sundar Pichai a világ egyik legjobban fizetett vezérigazgatója.
Fotó: Jerod Harris / Getty Images

Egy hétfői vállalati értekezleten Pichai elmondta, hogy az alelnöki és az e feletti szinten dolgozók a költségcsökkentő intézkedések részeként elveszítik a bónuszokat. Arról nem szólt, hogy a saját bónuszát érinti-e az intézkedés. Az újabb megszorítás nem sokkal azután hangzott el, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet múlt héten létszámleépítést jelentett be, amire 2009 óta nem volt példa:

mintegy 12 ezer munkahelyet szüntetnek meg, azaz elküldik a dolgozók 6 százalékát.

 

Az Alphabet árfolyama 1 éves
A Google anyavállalata, az Alphabet tőzsdei vesszőfutása is jelzi a gondok súlyosságát.

A technológiai szektorban alkalmazottak bérük nagy részét gyakran bónuszokban és a vállalati részvényekben kapják kézhez. Persze az alelnököket nem kell annyira sajnálni, mint az átlagdolgozót, hiszen a vállalat álláshirdetései szerint 550 ezer dolláros alapfizetésre számíthatnak, de a bónuszok visszavágása sokat mond el a Google pénzügyi helyzetéről.

A technológiai vállalatok számos költségcsökkentő intézkedést hajtottak végre a romló gazdasági környezetre reagálva, miközben olyan zavarokkal küzdenek, mint az online marketing és reklámok, valamint az e-kereskedelem visszaesése. Ezek a cégek most meghúzzák a nadrágszíjat, ennek pedig az a korábban nehezen elképzelhető következménye lett, hogy a megszorítások a fehérgalléros, magas beosztású szellemi dolgozók körében is áldozatokat szedtek.

A céges médiajelentéseket és a vállalati közzétételeket követő Layoffs adatkezelő szerint 

januárban eddig több mint 170 technológiai vállalat összesen 56 570 alkalmazottat bocsátott el, a tavaly óta tartó leépítési hullámnak ez a legrosszabb hónapja.

Az elmúlt napokban a Google alkalmazottai egyébként keményen beszóltak a felső vezetésnek, és magyarázatot követeltek az elbocsátások miatt, valamint tudni akarják, hogy milyen következményei lesznek a döntésnek a cégen belül.

Felelősséget vállalok a leépítéshez vezető döntésekért. Az elmúlt két évben erőteljes növekedést tapasztaltunk, és ahhoz, hogy ezt ellensúlyozzuk és tovább tápláljuk, a mai gazdasági valóságtól eltérő szintre emeltük a munkatársaink számát, és emiatt most sokaktól meg kell válnunk

– írta Pichai az alkalmazottaknak küldött levelében. Érdekes módon a világ egyik legjobban fizetett vezérigazgatójának az elvesztett bónuszáról vagy a bércsökkentésről eddig még nem esett szó. Pedig sokan kíváncsiak lennének rá.