Újabb technológiai óriás lovagolná meg a világot villámgyorsan meghódító ChatGPT népszerűségét, az Alibaba hivatalosan is beszáll a minden korábbinál fejlettebb mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatrobotok fejlesztésébe.

Businessman,Using,Chatbot,In,Smartphone,Intelligence,Ai.chat,Gpt,Chat,With Businessman using chatbot in smartphone intelligence Ai.Chat GPT Chat with AI Artificial Intelligence, developed by OpenAI generate. Futuristic technology, robot in online system.
Fotó: MMD Creative

A kínai e-kereskedelmi mamutvállalat az OpenAI által fejlesztett új generációs mesterséges intelligenciához hasonló technológián dolgozik, amelyet a ChatGPT riválisának szánnak – ezt a társaság szóvivője közölte szerdán a CNBC-vel. A lap szerint a chatbotot házon belül már tesztelik a cégnél.

A kezdeményezés tehát nem új, olyannyira, hogy az Alibaba a közlése szerint már 2017 óta dolgozik egy generatív mesterséges intelligencián alapuló rendszeren, ám azt egyelőre még nem árulta el, hogy mikor teszi elérhetővé.

Ebbe a kategóriába tartozik a ChatGPT is, amely egy nagy méretű nyelvi modellen alapszik, vagyis hatalmas digitális adathalmazokat használ a beszélgetés megértéséhez, valamint a tartalomgyártáshoz. A felhasználók a legkülönfélébb témákban tehetnek fel kérdéseket a ChatGPT-nek, amely az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján.

A gépi tanulás új generációját képviselő eszköz sikerén felbuzdulva számos tech cég „ugrott fel” a chatbotvonatra, a sort a Microsoft kezdte, amely rögtön 10 milliárd dollárral szállt be a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-ba. A Google a napokban rántotta le a leplet saját, Bard névre keresztelt chatbotjáról, amelyet piacvezető keresőmotorjával ötvözve állít csatasorba az MI-k háborújában.

Nem szeretnének lemaradni amerikai versenytársaiktól a kínai tech vállalatok sem, ezt az Alibaba mellett a Baidu ez irányú erőfeszítései is jól példázzák. A „kínai Google” az Ernie névre hallgató chatbotját fejleszti tovább, ez adja majd a hamarosan rajtoló, ChatGPT-szerű eszköz alapját. Hírek szerint a kínai játékipar egyik nagyágyúja, a NetEase is ráállította egyik leányvállalatát az OpenAI-éhoz hasonló projektre.