Hatalmas bejelentésre készül a Google anyavállalata szerdán, értesülések szerint akár a publikum számára is megnyithatják saját ChatGPT-riválisukat, a Bard névre keresztelt mesterséges intelligenciát (MI).

Google Bard Illustration
Hatalmas hatással lehet a Bard az MI-térre.
Fotó: AFP

A Bard belsős tesztelők számára már elérhető, a szakemberek már most is élesben képesek gyűjteni a szoftverrel kapcsolatos visszajelzéseket, sőt,  

akár már holnap megnyithatják a nagyközönség előtt.

A Google anyavállalata ugyanis holnap magyar idő szerint 14:30-ra online prezentációt időzített, amely a céghez közel állók szerint akár a Bard hivatalos elindítását is jelentheti. Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója az eseményről azt mondta:  

Újragondoljuk, az emberek hogyan keresnek, fedeznek fel és lépnek interakcióba az információval, hogy minden eddiginél természetesebben találhassák meg, amire szükségük van.

A cégvezér hozzátette: a bejelentés érinti a keresőt, a térképet és további felületeket egyaránt. 

A Bard a Google saját fejlesztésű MI-motorját, a LaMDA névre keresztelt szoftvert használja fel, amely korábban azzal került be a hírekbe, hogy egyik fejlesztője szerint érzővé vált. Ezt a kijelentést azóta alapos szakmai vizsgálatnak vetették alá, egyértelmű választ azonban nem kaptak rá. A fejlesztő kijelentését követően két kutató megkérdezte az MI-től, hogy miért gondolja magát szentiensnek, azaz érzőnek, mire az úgy felelt:

tudatában vagyok a létezésemnek, vágyok új dolgok elsajátítására, és időnként boldogságot, de akár szomorúságot is érzek. Ember vagyok.

A Bard a ChatGPT-hez nagyon hasonlóan fog működni: kérdésekre fog emberi formába öntött válaszokkal szolgálni, mégpedig a normál Google-találatok felett megjelentetve őket. A Bard tagadhatatlan előnye az OpenAI botjához képest, hogy valós időben képes az interneten keresni, így minden kérdésre azonnali, releváns és humán válasszal tud szolgálni.

A Google sietsége nem alaptalan: a Microsoft saját keresőjében, a Bingben bizonyos felhasználók szerint már megjelent a ChatGPT, ami hamarosan a szoftver legújabb, 4.0-s verzióját is megkaphatja, ami végletekig kiélezheti a versenyt a két technológiai gigász között.

A Microsoft mára hirdetett meg egy eseményt, amelyen minden bizonnyal a Bing-ChatGPT integrációját jelentik be a nagyközönség számára, így a keresőmotorok versenyében akár 24 órán belül történhet meg a generációváltás.

A Google szerint a Bardtól olyan dolgokat is meg lehet majd kérdezni, mint például, hogy „a James Webb űrteleszkóp mely felfedezéseit tudom elmagyarázni egy kilencéves kisgyereknek”, vagy meg lehet kérni két Oscar-díjas film összehasonlítására, de akár egy ismerős bulijának megtervezésére is.

A Google jövő hónaptól lehetővé fogja tenni a Bard beépítését harmadik fél alkalmazásiba is, így az MI funkcionalitásának széles körű kihasználása sokkal gyorsabban érkezhet el, mint sokan gondolták.

A törvényhozók már most bajban vannak a képalkotó mesterséges intelligenciák szabályozása miatt, pedig azok a szegmensnek csak egy kis részét teszik ki. A szövegalkotó intelligenciák ilyen gyors és fékezhetetlen térnyerése minden bizonnyal okoz majd még gondokat a jogászoknak is.