A következő években több milliárd dollárt fektet a Microsoft a mesterséges intelligencián alapuló chatbotot, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vállalatba – jelentette be hétfőn az amerikai technológiai óriás.

POLAND - 2023/01/20: In this photo illustration, an OpenAI logo seen displayed on a smartphone with stock market exchange in the background.
Fotó: Getty Images

A Microsoft nem közölte a pontos összegét, de a korábban kiszivárgott hírekben 10 milliárd dolláros invesztíció szerepelt. A most tető alá hozott üzlet a partnerség harmadik szakaszát jelenti a San Franciscó-i székhelyű Open AI és a világ legnagyobb szoftvergyártója között, ami 2019-ben, egy egymilliárd dolláros befektetéssel kezdődött.

A Microsoft reményei szerint az együttműködés megújítása felgyorsítja a mesterséges intelligencia területén elért áttöréseket, és mindkét cégnek segít a fejlett technológiák és a mesterséges intelligencián alapuló „élmények” kereskedelmi értékesítésében.

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, és ráirányította a figyelmet az új, minden eddiginél fejlettebb mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre. A gépi tanulás új generációját képviselő rendszer az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján. 

A hírek szerint a Microsoft az új technológiát a Bing keresőmotorjába építené be, ezzel próbálná felvenni a versenyt az Alphabet piacvezető keresőjével, a Google-lel. A Microsoft részvényárfolyama 0,8 százalékkal erősödött a hétfői tengerentúli kereskedés első órájában.

ChatGPT: újságírásra fogták a mesterséges intelligenciát, de katasztrófa lett belőle

Jó néhány foglalkozásban elkezdték félteni az állásukat az emberek a ChatGPT, a mesterséges intelligencia (MI) új generációjáról záporozó hírek hatására, többek között az újságírásban is. A CNET-nél el is kezdték használni a MI-t a cikkgyártásra, az első próbálkozás azonban csúfos kudarcba fulladt.