A kínai Google, a Baidu márciusban a ChatGPT-hez hasonló, mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatbotot tervez elindítani, amelyet a saját keresőmotorjába épít be. 

SHENZHEN, CHINA, AUGUST 4 2019: Baidu logo in the outside of office building.  Baidu Inc. is a Chinese multinational technology company, founded in 2000.
Fotó: Shutterstock

A chatbotnak még nem adtak nevet. 

A Baidu az elmúlt években több milliárd dollárt költött a mesterséges intelligencia kutatására. A távol-keleti vállalat Ernie nevű rendszere – egy nagyméretű gépi tanulási modell, amelyet több éve fejlesztenek – lesz az alapja a hamarosan rajtoló, ChatGPT-szerű eszköznek. A Baidu nem kívánta kommentelni a South China Morning Post értesüléseit.

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, és ráirányította a figyelmet az új, minden eddiginél fejlettebb mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre. A gépi tanulás új generációját képviselő rendszer az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján. A hírek szerint a Microsoft az új technológiát a Bing keresőmotorjába építené be, ezzel próbálná felvenni a versenyt az Alphabet piacvezető keresőjével, a Google-lel.

Kína online terét a Baidu, az Alibaba, a ByteDance és a Tencent uralja.

A 2000-ben alapított Baidu lényegében a kínai Google, amely a világ negyedik legnagyobb, egyben a távol-keleti ország legnépszerűbb internetes keresőjét üzemelteti. Van saját böngészője, felhőszolgáltatása, vírusvédelmi szoftvere és streamingszolgáltatója (IQIYI) is. Tieba néven fórumot, Baike néven online enciklopédiát működtet, amelynek az ázsiai országban több szócikke van, mint a kínai Wikipédiának. Több kínai nagyvárosban robottaxikat üzemeltet, tavaly augusztus végén bemutatta első kvantumszámítógépét is. 

be kell vetni a mesterséges intelligenciát a rák elleni küzdelemben

Az Európai Unió mesterséges intelligenciával lép hadba a rák ellen: új projektjével a korai diagnosztizáláshoz és a kapcsolódó kutatások felgyorsításához járul hozzá. A program lehetővé teszi, hogy MI-t használó új technológiákat futtassanak le nagy adathalmazokon. Ezzel nagyot léphet előre az egészségügy, amely eddig az interoperabilitás hiánya miatt tartózkodott az MI használatától.