Az eddigi 7395 forintról 6401 -re vágta vissza a Masterplast részvényeire vonatkozó 12 havi célárat az MKB Bank hétfőn kiadott elemzésében. A 13 százalékkal mérsékelt árfolyam-várakozás alapján még így is jókora, 82 százalékos felértékelődési lehetőséget kínálnak az építőipari anyagokat gyártó hazai társaság papírjai, amiket ezért továbbra is vételre ajánl a bankház.

masterplast
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az MKB azt követően frissítette vállalatértékelési modelljét, hogy a Masterplast az év elején negatív profitfigyelmeztetést adott ki a negyedik negyedév során tapasztalt magas nyersanyagárak, a csökkenő értékesítési volumen és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt.

A cég a korábban jelzett 225 millió euróval szemben már csak 202 milliós árbevételt, az EBITDA-soron a korábbi 26,7 millió euró helyett mintegy 20 milliós tétellel számol 2022-re vonatkozóan, az adózott eredménye pedig 15,5 millió euró lehet az előre jelzett 18,1 millióval szemben. Az adatokat jövő csütörtökön érkező gyorsjelentéskor ismerhetik meg a befektetők.

Az MKB elemzésében a fentiek mellett figyelembe vette a vállalat által tervezett kőzetgyapot- és üveggyapotüzem létesítésével, valamint az üvegszövetháló-gyártási kapacitás bővítését. A vállalatértékelési modell számol továbbá a 2023 második fél évében várhatóan már működő két EPS-gyártó és egy XPS-gyártó új termelőüzem kibocsátásával, csakúgy, mint a közelmúltban bejelentett moduláris épületgyártással.

Az új modell szerint a Masterplast bevételei tavaly elérhették a 198,5 millió eurót, az üzemi eredmény (EBIT) pedig 16,3 millióra futhatott be. A következő négy évben folytatódhat a dinamikus növekedés, a forgalom az idei 249 millióról 2026-ra 462 millió euróra emelkedhet. Az EBIT ezzel párhuzamosan a 2023-ra várt 24,5 millió euróról a bő kétszeresére, 55,3 millióra hízhat.

A Masterplast részvényei hétfőn közel két százalékkal kerültek lejjebb, az idén pedig tíz százalékot esett a kurzus.