Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast a Kész Holding Zrt.-vel, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság százszázalékos tulajdonában álló Masterplast Modulhouse Kft. által gyártott moduláris épületek acél vázrendszerének közös továbbfejlesztésére.

Masterplast, Ács Balázs, Kész csoport
Vida Tamás, a Kész csoport vezérigazgatója és Ács Balázs, a Masterplast alelnöke a szerződés aláírásakor Fotó: Masterplast

A stratégiai együttműködési megállapodás alapján a közös fejlesztés és hasznosítás a Masterplast moduláris épületelem gyártó üzletágához kapcsolódik, amelynek a keretében a Kész Holding, illetve az együttműködésben való részvételre kijelölt kapcsolt vállalkozásai részben az acélszerkezetek beszállítójaként, részben a közösen kifejlesztett vázzal készülő modulok vásárlóiként támogathatják a társaság céljait. 

Az üzemszerű termelés felfutásával évi 500 épületmodul gyártásával számol a társaság, amelyet folyamatosan bővíteni kíván a következő években. 

A moduláris technológia figyelemreméltó előnye az újrahasznosíthatóság, az épület funkcióváltozás esetén szétszedhető és a teljes életciklusa alatt akár 2-3 alkalommal költöztethető, áttelepíthető. A modularitás magában hordozza az épületek bővíthetőségének, és emeletes kialakításának lehetőségét is. A moduláris építészeti megoldás széles körben alkalmazható, sztenderdizált lakóépület építésére éppúgy alkalmas, mint modern kollégium, három csillagos hotel, önálló irodaépület vagy ipari csarnokokhoz kapcsolódó iroda fejépületek kialakítására.

Az együttműködés sikeréhez a Kész Holding évtizedes acélszerkezet gyártási tapasztalatát, kapacitását adja, míg a Masterplast hőszigetelőanyag gyártási tudását, épületenergetikai szakértelmét és a moduláris épületelemek tervezésében és gyártásában elért know-how-t biztosítja.

Élénk érdeklődést tapasztalunk a moduláris építészeti technológia iránt, és kedvező piaci fogadtatásra számítunk. Az első épületmodulok és referencia épületek átadását követően az épületelemek üzemszerű gyártását akarjuk elindítani, ebben fontos mérföldkő a Kész csoporttal kötött stratégiai együttműködés

 – mondta el Ács Balázs, a Masterplast alelnöke, a moduláris épületelemgyártási divízió operatív vezetője.