Kora délután közel 1 százalékos esésbe fordultak a Richter-részvények. A lefordulás mögött az áll, hogy a várakozásoktól elmaradó értékesítési számok érkeztek a magyar gyógyszergyártó amerikai piacáról. 

Richter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Richter amerikai kereskedelmi partnere, az AbbVie negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy a kettejük által közösen fejlesztett Vraylar antipszichotikum 565 millió dollár értékben fogyott tavaly október–decemberben. Ez az érték 15,5 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában. A teljes évi forgalom 2,038 milliárd dollár volt, amely elmarad a 2,2 milliárd dolláros várakozástól. (A prognózis nem elemzői konszenzus volt, hanem az AbbVie-menedzsment saját várakozása.) 

A Vraylar forgalmazása után elért árbevétel csaknem 20 százaléka a Richtert illeti meg royalty formájában, ennek alapján a 2022-es évi szabadalmi jogi részesedése 377 millió dollár lehetett, ez a mai árfolyamon 135 milliárd forintnak felel meg.

 

Megvan a bejelentés, ezt a hírt várta a Richter összes részvényese

Korábban kapta meg a karácsonyi ajándékot a Richter és annak összes részvényese: az amerikai FDA jóváhagyta a Vraylar (kariprazin) alkalmazását a major depressziós zavar kiegészítő kezelésében.