A Magyar Telekom igazgatósága összesen maximálisan 44,06 milliárd forint – osztalékfizetést és részvényvisszavásárlást magában foglaló – részvényesi javadalmazást javasol, amely a 2022-ben elért módosított nettó eredmény nagyságrendileg 70 százalékának felel meg. 

Telekom székház
Fotó: Kallus György / VG

A múlt évben az igazgatóság a 2022–2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntött. Az új javadalmazási politika az osztalékfizetést és részvényvisszavásárlásokat magában foglaló éves részvényesi javadalmazás növekedésével számol, valamint azzal, hogy az éves részvényesi javadalmazás összesen a csoport megelőző pénzügyi évében elért – a társaság részvényeseire jutó – konszolidált eredmény módosított értékének 60 és 80 százaléka között lesz. 

A társaság részvényeseire jutó eredmény módosított értéke 2022-ben 62,97 milliárd forint volt. 

A javadalmazásból összesen 29,46 milliárd forint lenne az míg maximum 14,6 milliárd forintért saját részvényeit vásárolja vissza a cég. A részvényvisszavásárlás végrehajtásának előfeltétele a közgyűlés által adott felhatalmazás. 

Az elmúlt 2 év részvényenként 15 forintos visszaosztását idén megduplázó osztalék a szerdai 377 forintos záróárához viszonyítva több mint 8 százalékos hozamot biztosít.  

A Magyar Telekom várhatóan április 19-én tartja közgyűlését. Az igazgatóság azt javasolja, hogy az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja május 10., az osztalék kifizetésének első napja pedig május 19. legyen. Az osztalék részvényenként 30,60 forintos összegnek felel meg a kibocsátott részvények – saját részvények nélküli – mai állományát figyelembe véve.