Véget ért a biotechnológiai ipar évtizedes virágzása, amelyet olyan fejlesztések köveztek ki, mint a sejtterápia, a génszerkesztés vagy a hírvívó RNS. Sorra érkeznek hírek elbocsátásokról és leállásokról, kétségbeesetten próbálnak tőkéhez jutni a cégek, miközben a biotechnológiai részvények indexe zuhan. A befektetők az emelkedő kamatkörnyezetben nem szívesen finanszíroznak kockázatos kutatásokat.

Scientist pipetting sample into tray for DNA testing in laboratory
Scientist pipetting sample into tray for DNA testing in laboratory
Fotó: Getty Images

Drámai bejelentést tett a Finch Therapeutics Group, amely leállítja a gyógyszerfejlesztéseket, és elbocsátja alkalmazottai 95 százalékát. 

Lehúzza a rolót a Goldfinch Bio laboratórium is, miután zátonyra futott a tervezett tőkebevonása. 

A Vyant Bio pedig stratégiai befektetőt keres. A Cyteir Therapeutics 70 százalékos leépítésről döntött, és a petefészekrák kezelésére szolgáló terápián kívül minden fejlesztést leállítanak. A költségcsökkentés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy legalább 2026-ig működőképes maradjon – mondta a cég vezérigazgatója, Markus Renschler.

Tavaly az amerikai gyógyszeripari és élettudományi vállalatok 7387 embert küldtek el a Challenger, Gray & Christmas adatai szerint. Az idén januárban pedig az ágazatban 1449 elbocsátás volt, szemben az egy évvel korábbi 174-gyel. Ebben az évben eddig 19 gyógyszerfejlesztő jelentett be elbocsátásokat. 

A biotechcégek megszenvedik az Egyesült Államok és Kína közötti politikai feszültség okozta bizonytalanságot,

az iparág ugyanis sok kutatást és gyártási folyamatot kiszervezett. Továbbá egy új szövetségi törvény lehetővé teszi a Medicare egészségbiztosító számára, hogy bizonyos gyógyszerek áráról tárgyaljon. Így akár 33–80 százalékos diszkont is beépülhet az árazásba. Az SPDR S&P Biotech ETF, 

a biotechnológiai részvények egyenlő súlyozású indexe 48 százalékot zuhant

 a két évvel ezelőtti csúcsához képest.

A biotechnológiai szektor tavaly 1,57 milliárd dollárhoz jutott részvények kibocsátásával (IPO), ez több mint 90 százalékos csökkenés a tavalyelőtti 16,5 milliárdhoz képest.