Érdekes ellentmondás figyelhető meg az utóbbi hetekben a fejlett piaci pénzügyi kondíciók alakulásában. Egyfelől az amerikai Fed és az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelései február elején is folytatódtak, azzal a céllal, hogy a monetáris szigorítás továbbterjedő hatásain – egyebek között a szigorodú pénzügyi kondíciókon – keresztül sikerüljön megfékezni az elmúlt negyedévekben elszabadult inflációt. Másfelől a fejlett gazdaságok tőkepiacain a tavaly októberi mélypontok óta folyamatosan a pénzügyi kondíciók általános lazulását tapasztaljuk.  

Szigorító jegybankok, mégis lazuló pénzpiaci kondíciók, hogy is van ez?  

Legalábbis erről a furcsa folyamatról tanúskodnak azok az átfogó pénzügyi kondíciós indexek, amelyek a pénz- és tőkepiaci mutatók széles körét egybegyúrva próbálják egy számba sűrítve megfogni, hogy éppen javul vagy romlik az általános piaci környezet. A különféle rövid távú pénzpiaci kamatszintek, a vállalati kötvények hozamfelárai vagy éppen a részvény- és devizapiaci volatilitás egybegyúrt adatai tavaly ősz óta lassan, de biztosan javulnak – jelezve a piaci stressz oldódását.  

A Bloomberg ilyen vonatkozású indexe januárban újra pozitív tartományba került (az index módszertana szerint mindez összességében támogató pénzügyi környezetet jelez), ami – figyelembe véve, hogy a Fed kamatszintje az elmúlt egy évben nulla százalékról 4,50 százalékra emelkedett – első ránézésre valóban elég nehezen értelmezhető fejlemény. Vakargatta is fejét a piac, amikor Jerome Powell, a Fed elnöke a legutóbbi kamatdöntését követően a pénzügyi kondíciók szigorodásáról beszélt, miközben az index nagyságrendileg ugyanott áll, mint egy éve.  

A fenti ellentmondás kapcsán két dolog jut eszembe.  

Egyrészt, ahogy azt számos tőkepiaci indikátornál tapasztaljuk, nem lehetünk biztosak abban, hogy a mutató pontosan azt méri, amit mi mérni szándékozunk. Az említett pénzügyi indexek sem tartalmaznak például olyan adatokat, amelyek az energia- vagy az ingatlanpiaci stresszek mértékét számszerűsítenék, így a gazdaság egyes szereplői biztosan nagyobb feszültségeket éreznek – például a két említett területen –, mint ami ezekből a kompozit indexekből kitűnik.     

Másrészt (és többen érvelnek ezen lehetséges magyarázat mellett is) nekem úgy tűnik, hogy a fenti ellentmondás alapvetően a jegybanki kommunikáció és a piac várakozások szétnyílásából fakad. Az elmúlt hónapokban a pénzpiacok azt árazzák, hogy 2023 második fele a tengerentúlon már a kamatcsökkentésekről szól majd, míg a Fed előrejelzéseiben tartósan magasan tartott kamatszintekről beszél.  

Chicago Fed National Financial Conditions Index
 

Így nem csoda, hogy sok befektető az idei év egyik nagy kockázatának pont ezt az eltérő jövőképet látja – valamelyik oldal ugyanis jó eséllyel csalódni fog. Ha a vártnál jobb növekedési adatok és a nem szigorodó pénzügyi kondíciók azt eredményezik, hogy az nem vagy a vártnál kisebb mértékben fog csökkenni, akkor elképzelhető, hogy a Fednek nem lesz lehetősége meglépni azokat a kamatcsökkentéseket, amelyeket a piac jelenleg oly nagy reményekkel vár és áraz.  

Különösen kritikus lesz ebből a szempontból a alakulása. Azé a területé, ahol a már hátunk mögött lévő jegybanki kamatemelések ellenére nem látszanak a lassulás jelei, márpedig a Fed által az elmúlt időszakban leginkább hangsúlyozott inflációs mutató (a lakhatási költségek nélkül számolt szolgáltatási infláció) is olyan, amelynek középtávú sorsa is sokak szerint alapvetően a munkaerőpiac irányától függ.  

Egy szó, mint száz, az egyik oldalon áll az amerikai jegybank, amely a pénzügyi kondíciók szigorításával kívánja megoldani az inflációs problémát. A pénzügyi kondíciók ezzel szemben nem szigorodnak, a piacok pedig úgy tesznek, mintha nem lenne stressz, és már a jövőbeli kamatcsökkentéseket árazzák. Mindez pedig – az említett visszacsatolási folyamatokon keresztül – jó eséllyel pont a jövőbeni kamatvágások esélyeit csökkenti.    

Mit ne mondjak, elég bonyolult egyenlet ez, ahol nehezen látszódik egyszerű megoldás.