Hiába vette meg, nem használhatja tetszése szerint a Twittert ugyanis továbbra is szükség van arra, hogy bejegyzéseit átnézze egy értékpapírokkal foglalkozó ügyvéd, ha azok a Teslát vagy más cégeit érintik – derül ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy friss beadványából.

Elon Musk - Twitter Illustration
Fotó: AFP

A milliárdos még 2018-ban írta ki a Twitterre, hogy részvényenként 420 dolláros áron kivezetné a tőzsdéről a Teslát, és az ehhez szükséges finanszírozás is a rendelkezésére áll. Ezt követően a SEC gyorsan vádat is emelt a milliárdos ellen. Az ügy végül peren kívüli megállapodással zárult, amelynek keretében Musk lemondott a cég igazgatótanácsának elnöki posztjáról, bírságot fizetett, és vállalta, hogy ügyvéd nézi át a bejegyzéseit, amelyek a vállalataira vonatkoznak.

A hatóság levelében felhívja a bíróság figyelmét, hogy 

a per elkerüléséért cserébe a Tesla-vezér kétszer is önként beleegyezett a megállapodásba.

Musk – noha bejegyzéseit nézve valószínűleg egy pillanatra sem tartotta be az egyezséget – azóta többször kikelt nyilvánosan a korlátozás ellen, amelyet szerinte fenyegetés hatására írt alá, és kérte a bíróságot, hogy szüntesse meg. Ezt tavaly egy bíró már elutasította, ám a milliárdos egy friss ítéletre hivatkozva ismét próbálkozik szabadulni a kényszerzubbonyától.

A mostani érvelése szerint a tőzsdefelügyelettel szemben befektetők egy csoportja nem állapodott meg vele peren kívül, és az esküdtszék őt hozta ki győztesnek, mondván, nem verte át a befektetőket a bejegyzéssel. Illetve egészen pontosan az ügyben elméletileg az esküdtek nem a poszt igazságtartalmát – azt a bíró az eljárás korábbi szakaszában hazugnak ítélte –, hanem annak piacra gyakorolt hatását vizsgálták.

A SEC szerint azonban az ítélet semmit nem mond a továbbra is fennálló, a közérdeket szolgáló egyezségről, és 

nem akadályozza a milliárdost abban sem, hogy a Tesláról igaz információkat osszon meg, 

csupán a Teslát kötelezi arra, hogy Musknak a vállalattal kapcsolatos kommunikációját közzététel előtt nézze át egy ügyvéd, akár a Twitteren is.

Az ügy hamarosan a bíróság előtt folytatódik, de még nincs kitűzve a tárgylás időpontja – írja a Fortune.