Világszerte utasok ezrei rekedtek a repülőtereken, miután a német Lufthansa légitársaság informatikai rendszerének súlyos hibája jelentős késéseket és fennakadásokat okozott.

Passengers affected by IT breakdown at Lufthansa15 February 2023, Hamburg: Travelers wait at a Lufthansa service counter. An IT breakdown is causing major disruptions at Lufthansa. Photo: Stefen Hutchings/dpa - ATTENTION: Best possible quality (Photo by Stefen Hutchings / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Összeomlott a Lufthansa rendszere, Budapestre is elért a hiba.
Fotó: Stefen Hutchings / AFP

Az egész csoportra kiterjedő informatikai rendszerhiba történt – nyilatkozta a Lufthansa szóvivője szerdán a Reutersnek.

A cég szerint a problémát a Deutsche Telekom üvegszálas kábeleinek sérülése okozta, amely a frankfurti építkezések során szenvedett károkat.

A vállalat közleménye szerint a javítások szerda délutánig tartanak.

A Lufthansa részvényárfolyama az eset miatt 1,5 százalékot zuhant.

A repülőtereken rekedt utasok arról számoltak be, hogy az informatikai rendszer fennakadásai miatt a légitársaság alkalmazottai arra kényszerültek, hogy tollal és papírral végezzék az adminisztrációt, így többek között a repülőgépekre való beléptetést. A rendszer nem tudja digitálisan feldolgozni az utasok poggyászait sem.

 

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a Lufthansa az összes járatát repülési tilalom alá helyezte, azonban ezt a vállalat nem erősítette meg. A cég szóvivője szerint még mindig vannak járataik a levegőben, és ezeknek nem kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk.

A német szövetségi kiberbiztonsági hivatal nem nyilatkozott az eset kapcsán.

A német légitársaságnál kialakult probléma Magyarországra is begyűrűzött. A Budapest Airport honlapja szerint a beérkező járatok közül a frankfurtit törölte a cég, a müncheni pedig jelentős késéssel érkezik Ferihegyre. Szintén törölték a Budapestről Frankfurtba közlekedő délutáni Lufthansa-járatot.

Az informatikai rendszer hibája két nappal a német repülőtereken tervezett sztrájk előtt történt. A munkabeszüntetések szintén komoly fennakadásokat okoznak majd a légi közlekedésben. Az időzítésük nem véletlen, hiszen a hét második felében nagyszabású biztonsági konferenciát tartanak Münchenben, amelyen a világ vezetői is részt vennének.

A skandináv SAS légitársaság arról tájékoztatta a sajtót, hogy kedden este kibertámadás érte a cég rendszereit. Emiatt arra kérte az ügyfeleit, hogy ne használják az alkalmazásait, azonban később bejelentette, hogy a problémát sikerült orvosolni.

Nem ez az első hasonló hiba az elmúlt időszakban. Januárban az Egyesült Államokban a légitársaságok több mint 1300 járatot töröltek és több mint 10 ezer késett, miután egy kulcsfontosságú kormányzati számítógépes rendszer összeomlott.

Kisgömböc módjára hízhat a Lufthansa, még a Wizz Airt is bekebelezheti

Az olasz ITA privatizációjával újabb konszolidációs hullám veszi kezdetét a pandémia szorításából kibújó légi közlekedés európai szereplői körében. A forgatókönyvek merész átalakulásokat sejtetnek. A közös pont bennük, hogy mindenkit a Lufthansával boronálnak össze.