Gautam Adani, a világ egykor mögött második leggazdagabb üzletembere a cégcsoportján keresztül több mint 120 milliárd dollárt veszített. Célt ért tehát a Hindenburg shortos elemzői csoport által két héttel ezelőtt közzétett jelentés hatása, miszerint Adani a világtörténelem legnagyobb csalója, és már nem csak a mágnás pénzügyein, valamint az ország törvényhozásának működésén , de az indiai infrastrukturális fejlesztések terén is meglátszik, hogy hatalmas bajban lehet az ország.

Invest Rajasthan Summit In Jaipur
Adani Group Chairman Gautam Adani speaks during the Invest Rajasthan Summit 2022, in Jaipur, Rajasthan, India ,Friday, Oct. 7, 2022.(Photo by Vishal Bhatnagar/NurPhoto) (Photo by Vishal Bhatnagar / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Gautam Adani felfoghatatlan károkat okoz Indiának
Fotó: Vishal Bhatnagar

 

A milliárdos bukásával közép- és hosszú távú beruházások, kritikus infrastrukturális fejlesztési tervek kerülhetnek vissza a tervezőasztalra, vagy rosszabb esetben az fiókba.

A TotalEnergies francia olajipari óriás már jelezte, hogy addig nem hajlandó forrásokat rendelkezésre bocsátani és továbblépni a már eltervezett zöldhidrogénprojektjükben, míg egy független audit rendben nem találja az Adani csoporttal közös projektjeik finanszírozását. A franciák példája azért különösen fájó az ország számára, mert India magántőkevonzó képessége nagyon gyenge: 2018–2019 között a teljes infrastrukturális fejlesztési büdzsé 75 százaléka közvetlenül az államkasszából érkezett.

Nemzetközi kapcsolataik megroggyanása mellett Adani cégeinek a megítélésük romlásával szembesülniük kell – mégpedig több fronton is. A Moody’s hitelminősítő rontotta a csoport két vállalatának besorolásán: a megújuló energiával foglalkozó Green Energy és az Adani Transmission energetikai cég kilátásait stabilról negatívra módosította. Az érvelés szerint ennek hátterében a cégek romló piaci értékeltsége húzódik meg.

A Moody’s kritikája mellé az MSCI elemzőcég adta a másik méretes pofont.

Az általuk összeállított MSCI India-index, amely a piacon jegyzett legnagyobb cégek teljesítményét követi, a hatalmas értékvesztésük és hirtelen megnövekedő szabad részvényállományuk miatt rövidesen csökkenti az Adani csoport papírjainak súlyát az indexeiben. Eddig az index 0,4 százalékát adta a mágnás cégcsoportja, március elsejétől azonban egy egyelőre nem ismert, de alacsonyabb részt tudhatnak majd a magukénak.

A gondokat tetőzi, hogy az 1400 milliárd dollárnyi vagyont kezelő norvég állami befektetési alap megvált az Adani-cégekben lévő részesedéseitól.

Az Adani-botrány a Hindenburg csoport bejelentése nyomán robbant ki: a társaság elemzői szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezek a fedőcégek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport társaságai között.