A Volvo Hungária Kft. átadta a Waberer’s csoportnak Magyarország első tisztán elektromos meghajtású Volvo nyergesvontatóját, egy elektromos Volvo FH modellt – tájékoztatott pénteki közleményében a Waberer’s.

Volvo Hungária Kft. átadta a Waberer’s csoportnak Magyarország első elektromos VOLVO FH kamionját
Üzembe állt a Waberer’s első elektromos nyergesvontatója.
Fotó: Waberer’s 

A szállítmányozó cég csütörtökön, ünnepélyes sajtótájékoztató keretében vette át az ország legújabb környezetbarát tehergépjárművét, a lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású elektromos Volvo FH-t.

A Volvo Hungária Kft. 2021 szeptemberében adta át a Waberer’s cégcsoportnak az ország első szériában gyártott, a cégcsoport flottájának első elektromos tehergépjárművét, egy elektromos Volvo FL modellt. Ezt követte 2022 novemberében egy újabb elektromos Volvo FL középkategóriás elektromos tehergépjármű. A Waberer’s flottájában a most átadott, elektromos hajtáslánccal ellátott Volvo FH modell tehát már a harmadik a svéd gyártó tisztán elektromos termékei közül.

A most átadott Volvo FH egy 4x2-es tengelyképlettel ellátott nyergesvontató, amelyen Globetrotter XL extramagas hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét.

Az akár 300 kilométeres hatótávért a 6 aksiból álló, összesen 540 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomag felel.

A jármű hajtásláncát 3 villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kilowatt folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanez mindössze 2 óra.

Volvo Hungária Kft. átadta a Waberer’s csoportnak Magyarország első elektromos VOLVO FH kamionját
Fotó: Waberer’s 

Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok közötti gyors és kényelmes áruszállításra tervezték – és ebből a célból használják majd a Waberer’s szolgálatában is. 

A Waberer’s Csoport alternatív meghajtású flottája az új járműnek köszönhetően immáron 8 darabosra bővült

– ismertette Erdélyi Barna, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Waberer’s International Nyrt. igazgatósági tagja.

Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a svéd márka elkötelezett a párizsi klímaegyezmény környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítése iránt, emiatt azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását.

A Waberer's árfolyama 2022-től
 

Tiborcz István nagytulajdonos lett a Waberer’sben

A BÉT-re feltöltött értesítés szerint november 30-án a BDPST Equity Zrt. megvásárolta Mike Ferenctől az MHB Optimum Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Az MHB Optimum a Waberer’s-részvények 26,76 százalékát birtokolja. A BDPST Equity Tiborcz István tulajdona.