A hét utolsó munkanapján óvatosan emelkedő árak ellenére az idei legrosszabb ötnapos ciklusát zárhatja az olajpiac az év eleje óta, mivel a bankszektorból érkező hírek ebben a szegmensben is aggodalmakhoz vezettek, és 15 hónapos mélypontra vetették vissza a kőolaj jegyzését.
 

Blue,Metal,Oil,Barrels,With,Russia,Flag,And,Oil,Written
Fotó: Yalcin Sonat

Péntek reggelig az amerikai West Texas Intermediate (WTI) kurzusa a héten mintegy 10 százalékkal, hordónként 69 dollár alá csökkent. Az északi-tengeri Brent árfolyama szintén jelentősen gyengült, a hétfői hordónkénti 83 dollárról 76 dollár alá esve.

A hullámvölgy a hét elején kezdődött, miután az amerikai Silicon Valley Bank múlt pénteken összeomlott. Aztán a szintén tengerentúli Signature Bank csődje szította tovább a félelmeket, és a világ egyik legnagyobb pénzintézeténél, a svájci Credit Suisse-nél jelentkező likviditási gondok sem segítettek.

A rossz híreket Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Janet Yellen pénzügyminiszter is hiába próbálta megnyugtató üzenetekkel semlegesíteni.

Az áresést némiképp csupán a piac stabilizálását célzó intézkedések megvitatására összehívott szaúdi–orosz találkozó bejelentése akasztotta meg.

Ez a hír már felébresztette az árutőzsdei bikákat, ami az agyonvert piacon rendkívül időszerű volt 

– mondta a Reutersnek John Kilduff, az Again Capital elemzője.
„A piaci hangulat azonban továbbra is törékeny, mivel a befektetők még mindig mérlegelik az amerikai és európai bankszektorban történteket” – jellemezte a helyzetet Fiona Cincotta, a City Index szakértője.

A holland ING Bank – Bloombergnek nyilatkozó – árupiaci stratégiáért felelős vezetője is úgy látja, hogy 

továbbra is külső tényezők diktálják az olajárak alakulását. A kereslet visszaesése valószínűleg aggasztja az OPEC Plusz olajkartell országait, ám nem valószínű, hogy elsietik a reakciót, inkább megvárják, amíg a por leszáll.

Az Energy Aspects olajpiaci adatelemző cégnél szintén úgy vélik, hogy az OPEC Plusz nem fog rohamtempóban reagálni az olajár e heti zuhanására, és megvárja, amíg a pénzügyi piacok megnyugszanak a bankszektor okozta ijedelem után.

Maga a kartell is azt közölte amúgy a Reutersszel, hogy várhatóan hamarosan normalizálódik a helyzet.

A piaci fejlemények mégis arra késztették az ING Bankot, hogy a Brent idei hordónkénti átlagárára kiadott várakozását 98 dollárról 90 dollárra csökkentse, mivel a kisebb kereslet miatt megmaradó nagyobb készletek az év második felében is mérsékelhetik az árakat.

Az ING most úgy látja, hogy a Brent a negyedik negyedévben átlagosan 100 dollár lesz hordónként, szemben a korábbi 110 dolláros előrejelzéssel – írta pénteki jegyzetében Warren Patterson, a holland bank nyersanyag-stratégiáért felelős vezetője.

Ennek ellenére a pénzintézet – a Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA) hasonlóan – továbbra is arra számít, hogy a globális olajkereslet 2023 második felében erőteljesen megélénkül, ami emelkedő árakat eredményez majd.

Az IEA hét elején megjelent havi jelentése szerint egyébként a kínai gazdaság fellendülése az a tényező, amelynek hatására az év első felében jellemző olajpiaci kínálati többlet globális túlkeresletbe fordulhat át.