Tovább emelte kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megszabadult kínai gazdaság olajkeresletének idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), ám a globális összkereslet értéket ennek ellenére változatlanul hagyta.

Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And
Petroleum, petrodollar and crude oil concept : Pump jack and flag of OPEC or Organization of Oil Exporting Countries, depicts the investment in the development or production of global oil industry.
Fotó: William Potter

A szervezet kedden kiadott márciusi havi jelentése a világ olajkeresletének idei növekedését, csakúgy mint februárban, napi 2,32 millió hordóra (bpd), azaz 2,3 százalékosra becsüli.

Bár a vártnál gyorsabban bővülő kínai kereslet támogatja a piacot, a nyersolaj ára a héten mégis csökkent, mivel a Silicon Valley Bank összeomlása újabb pénzügyi válság rémét idézte fel.

Az OPEC emellett rámutatott az emelkedő kamatlábak miatt a világgazdaságot fenyegető veszélyekre.

Kína újranyitása a zárlatok feloldását követően jelentős lendületet ad a világgazdasági növekedésnek, a kamatlábak és a globális adósságszintek gyors emelkedése ugyanakkor negatív tovagyűrűző hatásokat kelthet, és világszerte kedvezőtlenül befolyásolhatja a növekedés dinamikáját  

– áll az OPEC jelentésében.

A brent árfolyama 6 hó
 

A szervezet várakozásai szerint a kínai olajkereslet 2023-ban 710 ezer bpd-vel bővülhet, ami jóval magasabb a múlt havi 590 ezres előrejelzésnél.

A jelentés azt is kimutatta, hogy az OPEC nyersolajtermelése februárban annak ellenére nőtt 117 ezer bpd-vel, 28,92 millióra, hogy az OPEC és az Oroszország által vezetett szervezeten kívüli országok (együttesen: OPEC plusz) tavaly termeléscsökkentésről döntöttek.

Kifulladt az amerikai palaforradalom

Az amerikai olajkitermelés lassulása miatt növekszik az OPEC világpiaci súlya.