Egy új szabályozás megköveteli a tengerentúli tőzsdei társaságoktól, hogy táblázatba foglalják a felső vezetők fizetésének nagy részét kitevő részvényjuttatások évenkénti árfolyamalakulását, így tisztán láthatók az egyes paketteken elérhető nyereségek és a realizálható veszteségek. Az eddigi megközelítés csak egy pillanatképet követelt a vállalatoktól. A felsővezetők jövedelmét a kifizetés idejének árfolyamán értékelték. Ám így a részvényopciók és részvények gyakran a közzétételt egy, vagy akár több évvel megelőző árfolyamon szerepeltek a jelentésekben. A vállalatok általában nem részletezték az értékváltozást. Péntek estig 65 cég, köztük 23 S&P 500 indexkosár-tag hozta nyilvánosságra a vezetői bónuszok értékváltozását, a tavaly decemberben véget ért pénzügyi évtől visszatekintve 3 éves horizonton. A politikai döntéshozók szerint, a befektetők így könnyebben nyomon követhetik, hogy a felsővezetők juttatása miként viszonyul a vállalat piaci értékeléséhez, a jövedelemtermelő képességéhez és a részvényesi hozamhoz. 

vezérigazgatói fizetés
Fotó: Shutterstock

A tavaly augusztusban elfogadott jogszabály kritikusai azzal érveltek, hogy az újfajta közzététel költséges és szükségtelenül bonyolult. Ám ennek ellenmondott az a gyakorlat, hogy 

a könyvvizsgálók, a tanácsadók és az elemzők már régóta számítanak hasonló mutatókat,

s ezeket sokan figyelik a piacon.

Közös nevezőre hozzuk a különböző juttatásokat és így tesszük a befektetők asztalára, hogy azonnal és világosan láthatóvá váljon a rossz kifizetési gyakorlat – mondta Terry Adamson, az Infinite Equity, részvényalapú fizetésre szakosodott tanácsadó cég partnere. Míg Rachel Hedrick, az Institutional Shareholder Services tanácsadó cég partnere szerint a legtöbb intézményi ügyfelük abban bízik, hogy 

az új típusú közzététel némi betekintést nyújthat az igazgatóságok gondolkodásába, 

hogy mit tartanak fizetések és a teljesítmény viszonyáról. 

Február végén közölte az Eli Lilly, a vezérigazgató, David Ricks tavalyi jövedelmét. A 21,4 millió dolláros juttatás 4,2 millió dolláros fizetést és 17,2 millió dollár részvényjuttatást tartalmazott. De a ténylegesen kifizetett összeg elérte a 64,1 millió dollárt, jórészt, annak köszönhetően, hogy az elmúlt években kapott részvények értékelése megközelítette az 59 millió dollárt. Ehhez az Eli Lilly annyit fűzött hozzá, hogy minden, a vállalat részvényeibe fektetett 100 dollár, 292 dollárt ér három év után. Szemben a versenytársakba fektetett 100 dollárok 134 dolláros értékelésével. A vállalat tavalyi nettó profitja 6,2 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 5,6 milliárd dollárral.

A részvényárfolyam és a felső vezetői kompenzációk értéke nem mindig mozog párhuzamosan.

Előfordultak olyan esetek, amikor a részvényesi hozam csökken, de a vállalat mégis teljesíti a menedzsment elé tűzött teljesítménycélokat, így a felsővezetők több részvényt kapnak bónuszként, s így a jövedelmük a részvényárfolyam esése ellenére is emelkedik.