BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP-vel szárnyalt a pesti tőzsde, bírta az iramot a forint is

Rég nem látott, 4,5 százalékos ralival zárta a keddi kereskedést a bankpapír, a BUX két százalékkal lépett feljebb.

A bankválság miatti aggodalmak enyhülésével visszatért a befektetők kockázatvállalási kedve kedden, az európai tőzsdéken ennek megfelelően jelentős, másfél-két százalékos emelkedéssel nyugtázták a napot a vezető indexek.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az optimizmusból jutott egy jó nagy adaggal a pesti börzére is, a BUX kétszázalékos hegymenetet követően 42 150 ponton zárt. A hazai parkett forgalma azonban még viszonylag visszafogott, 8,8 milliárd forint volt.

A hazai piacot leginkább az OTP húzta, az elmúlt hetekben jócskán adott bankpapír 4,5 százalékos ralit villantott, és egészen 9908 forintig menetelt. 

Jó napjuk volt a Richter befektetőinek is, a gyógyszergyártó vállalat részvényárfolyama 1,3 százalékkal 7545 forintra erősödött. A Magyar Telekom kurzusa 0,3 százalékkal került feljebb, 383 forintra.

A Mol piacán nem jutottak dűlőre a vevők és az eladók, az olajrészvény így a hétfői záróáron, kereken 2500 forinton zárta a kereskedést.

Az indextagok közül a Zwack teljesített a legjobban, még az OTP-t is lekörözve 4,7 százalékos drágulással. A pólus másik végén, a nap vesztese címet az Akko érdemelte ki 4,6 százalékos eséssel.

A forintnak is kedvezett a nemzetközi rizikóvállalás élénkülése, a hazai fizetőeszköz 1,3 százalékot erősödött az euróval szemben a tőzsdezárásig. A közös európai fizetőeszköz egységéért 389,6 forintot kértek ekkor. A dollárhoz képest 1,7 százalékkal értékelődött fel a magyar pénznem, a zöldhasút így 361,7 forinton jegyzik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.