A legújabb, 15-ös iPhone-sorozat USB-C töltőt kap, új dizájnt és jobb teljesítményt ígér, ám könnyen lehet, hogy az ára is nagyobbat emelkedik a szokásosnál – legalábbis Jeff Pu, a Haitong International Securities elemzője szerint, aki úgy véli, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max ára akár 200 dollárral is magasabb lehet a korábbi modellek esetében megszokottnál.

07 September 2022, US, Cupertino: The new Apple Watch Ultra, an iPhone 14 Pro and the AirPods Pro earphones are on display at the Apple Park corporate headquarters site after the new products event.
Fotó: Getty Images

Az elemző szerint az új A17 csip, a titániumkeret és a megemelt memóriamennyiség szólhat a 200 dolláros áremelés mellett. 

Ezzel az Apple 1199 és 1799 dollár (több mint 440 ezer és több mint 660 ezer forint) közötti áron adhatja ezeket a modelleket, 

ami a sima iPhone 15 és iPhone 15 Plus – melyek korábbi 799 és 899 dolláros árai változatlanok maradhatnak – és a csúcsmodellek között 400 dolláros szakadékot nyithat. Azonban ez a különbség egy két-három éves előfizetésen szétterítve már nem annyira nagy – hívja fel a figyelmet a Forbes.

Más oldalról közelítve viszont ez az alapmodelleket tüntetheti fel kifejezetten olcsónak. Egyelőre azonban nem teljesen biztos, hogy az Apple valóban meglépi a 200 dolláros áremelést, amely nagyobb a megszokott 100 dolláros lépéseknél. Ekkor is igaz maradhat az, hogy 

a Pro vásárlóit nem igazán hatná meg az áremelés, de új vevőket nyerhet a sima modellek számára.

Az online viták arra is rámutatnak, hogy a lépés szokatlan lenne az Apple-től. A kaliforniai vállalat sokáig a dollár erejét kihasználva inkább a nemzetközi piacokon emelte árait, megkímélve az amerikai piacot a drágulástól. Mindez azonban azzal járt, hogy nem bírta kielégíteni az iPhone 14 Pro és Pro Max iránti keresletet.