A legdrágább iPhone modell ára több mint 60 százalékkal nőtt az iPhone 3GS 2009-es megjelenése óta az Egyesült Államokban. Anno a harmadik almás telefon 962 dollárért volt elérhető, miközben a legújabb, 14-es széria csúcsmodellje már 1600 dollárt kóstál. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook szerint a drágulás nem probléma, mivel az emberek hajlandók többet fizetni a legjobb termékekért.

China Unicom limits iPhone sales to be 999 on its debut
An iPhone 3Gs is on display at a branch of China Unicom in Shenyang, northeast Chinas Liaoning province, Thursday, October 29, 2009.China Unicom said on Monday (October 26, 2009) it will limit the sales for the long-awaited iPhone on October 30, the first day the eagerly sought Apple handset is due to go on sale nationwide in China. The company will only make available 999 iPhones in total for sale on its debut, according to Sina.com. Customers will be able to get all models of iPhones on the spot. Unicom has announced its two-year contract plan and pricing system for iPhones. (Photo by Yang xinyue / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
IPhone 3 GS
Fotó: Yang Xinyue / AFP

Erről Cook csütörtökön mondta ezt egy a befektetőkkel folytatott beszélgetés során. Szerinte az iPhone annyira szerves részévé vált az emberek életének, hogy nem sajnálnak többet fizetni érte.

Úgy gondolom, hogy az emberek készek többet fizetni, hogy a legjobbat kapják 

– mondta Cook arra a kérdésre reagálva, hogy nem fog-e visszaütni a cégre, hogy évről évre nagymértékben drágulnak a készülékeik. Ezt a felvetést válószínűleg a december 31-én zárult negyedévben szereplő számok miatt kaphatta meg a cégvezető, hiszen 2019 óta az első értékesítési visszaesésről számolt be a társaság. Az értékesítésből származó bevétel 5 százalékkal, 117,1 milliárd dollárra esett.

Samsung Galaxy S23: az árban nagyot, az újdonságokban kicsit álmodott a Samsung

Februárban piacra dobja legújabb Galaxy-szériáját a Samsung. Az S23 sorozat minimálisan változtatott a jól bevált formulákon, de az árakat már az iPhone 14 modellekhez igazították. A Samsung Galaxy S23 Ultra esetén viszont egy hatalmas előrelépést nem lehet elvitatni a cégtől: a főkamera felbontását megduplázták, amely eléri a 200 megapixelt.

2009-ben az akkori legdrágább iPhone 699 dollárba (inflációval igazítva 962 dollárba) került. 

Ma egy iPhone 14 Pro Max 1 terrabájt belső tárhellyel 1600 dollárt kóstál, ez körülbelül 66 százalékos drágulás az USA-ban.

Magyarországon a harmadik iPhone készüléket, az iPhone 3GS-t a világpremierrel egy időben lehetett megvásárolni, a T-Mobile kínálatában. Az értékesítés 2009. július 31-én indult 11 hazai üzletben. A készüléket ekkor még különböző előfizetésekkel együtt árulták. A telefont az Ikon előfizetéses csomagban 125 ezer forintért lehetett megvásárolni. Ez 2 év hűségidőt jelentett az ügyfelek számára, havi 4990 forintos előfizetés mellett. 

A kétéves előfizetési díj, plusz a készülék ára együtt nagyjából 250 ezer forint volt, 

de természetesen voltak más ajánlatok is. Az Ikon 600 csomagban egyszeri 18 990 forintos vételár mellett havi 17 690 forintot kellett vállalni 2 éves hűséggel.

Magyarországon a drágulás mértéke jóval magasabb volt, mint az Egyesült Államokban. A Mobilarena.hu oldal 2009-es cikke szerint a legolcsóbb elérhető csomagban egy iPhone 3GS-ért nagyjából 250 ezer forintot kellett fizetnie egy magyar vásárlónak. Ez az ár az inflációval korrigálva nagyjából 400 ezer körül mozog. Ma egy iPhone 14 Pro Max 1 terrabájt belső tárhellyel a magyarországi iStyle üzletekben 929 900 forintba kerül. Egyes üzletekben a készülék olcsóbban is elérhető a színtől függően, illetve különböző csomagok is rendelkezésre állnak a szolgáltatóknál. A cikkhez a hivatalos viszonteladó iStyle árát a könnyebb összehasonlítás miatt használtuk.

Ezekkel az ellenértékekkel számolva azt lehet elmondani, hogy Magyarországon a csúcskategóriás iPhone-ok ára több mint 100 százalékkal drágult az inflációval kiigazítva, 2009 óta.

Az Egyesült Államokban az iPhone még uralja az okostelefon-piacot, de az árképzése kemény kritikákat kapott az utóbbi szériák piacra dobásakor.