Az Amerikában kitört, majd az európai piacokra is rohamosan átterjedt bankpánik megálljt parancsolhat a Fed egy éve tartó kamatemelési kampányának, amit a további emelések helyett kamatvágás követhet – legalábbis ezt árazza a piac.

Fed,-,Federal,Reserve,System.,American,Central,Bank.,Us,Dollar
Fotó: Shutterstock

A CME FedWatch Tool nevű eszköz a Fed kamatemeléséhez kötötten mozgó határidős jegyzések alakulását követi, ami azáltal, hogy jó betekintést enged az ezekkel kereskedő befektetők hangulatába, sokszor sikeresen tudja előirányozni a Fed jövőbeni döntéseit is. A befektetők egy hete még elsöprő többségben azt vélték, a jegybank legnagyobb valószínűség szerint 50 bázispontos kamatemelésre készül, ami az 5-5,25 sávba tolta volna az amerikai alapkamatot. 

A hangulat azonban egy hét leforgása alatt drasztikusan megváltozott, ma a befektetők nulla százaléka vár ekkora emelést, míg 57,9 százalékuk a kamatemelési szünet mellett teszi le a voksát.

A 25 bázispontos emelésre is lát azonban esélyt a piac, 42,1 százalékos valószínűséggel árazza ezt az eshetőséget. 

Az egy hét múlva esedékes kamatdöntést követő májusi ülésen születendő döntésről egyelőre nagyon megoszlik a vélemény, a 4,75–5 százalék közötti sáv vezet ugyan, de egy hete még az 5,25–5,5-ös sáv volt a nyerő a legtöbb kereskedőnél. A június 14-i Fed-üléstől azonban már a nagy többség kamatvágást vár, a 4,25–4,5 százalékos sáv mellett 42 százalék foglal állást, míg a július végi üléstől már 4–4,25 százalékos kamatszintet várnak a befektetők.

Év végére a 3,5–3,75 százalékos sávot valószínűsítik a befektetők.

A Fed eddig folytatott, rendületlen kamatemelési kampánya a nemrég kirobbant bankpánik nyomán került még az eddiginél is nagyobb nyomás alá, rámutatva a folytatásában rejlő hatalmas veszélyekre. A szervezet elnöke, Jerome Powell a múlt héten belengette az emelés ütemének ismételt növelését is, amelyre azonban a piac most már nem lát reális esélyt.