Bár a hivatalos bejelentésre még várni kell, a Reuters tudósítása szerint megtörtént, amire mindenki várt: az UBS megállapodott a Credit Suisse (CS) megvásárlásáról, a 2 milliárd dolláros üzlet a legnagyobb banki egyesülés lesz a 2008-as világválság óta.

Credit Suisse funds
Fotó: Shutterstock

Néhány órával korábban a Bank of England is támogatta az egyesülést, ami azért nem zökkenőmentes, hiszen egyrészt kapkodni kell, hogy még a hétfői nyitás előtt lezárhassák a tranzakciót, másrészt 10 ezer dolgozó sorsa válhat kérdésessé az összeolvadás után. A svájci hatóságok azt ígérték, munkacsoportot hoznak létre az érdekükben.

A Bank of England döntésének háttere, hogy a CS-be vetett bizalom visszaállítására szánt 54 milliárd dolláros rendkívüli hitelkeret, amelyet a svájci jegybank nyújtott, nem érte el célját,

a betétesek továbbra is rohamtempóban csökkentik kitettségüket a bank felé, végveszélybe sodorva annak fennmaradási esélyeit.

 A svájci kormány kérte meg az UBS-t, hogy mérlegelje a felvásárlás lehetőségét – a Reuters információi szerint a vállalat számos garanciát kért cserébe.

A CS helyzetének megnyugtató rendezése Magyarország szempontjából sem mindegy: bár a Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozta, a hazai szektor stabil, így nincs ok a pánikra, a svájci óriás bedőlése a forintnak nagyon fájna.