A megugró évtizedes magaslatokra tolta az államkötvényhozamokat. A széles piacot leképező S&P 500 indexkosárban most mindössze 34 olyan van, amelynek az osztalékhozama meghaladja a 6 hónapos kincstárjegyek pénteki 5,116 százalékos hozamát. Míg az elmúlt évtizedben ahhoz szoktak hozzá a befektetők, hogy a kamatok zérus közelében horgonyoznak és több száz részvény kínál magasabb osztalékhozamot a kincstárjegyeknél, 2021 végén még 379 kosártag kínált kedvezőbb hozamot.

Tourists lined up by the Charging Bull Statue
Fotó: AFP

 Mivel 

az amerikai államkötvényeket a befektetők biztonságosabbnak tartják még a blue chip részvényeknél,

 nehéz megindokolni, hogy miért vásároljanak kockázatos osztalékrészvényeket, ahelyett, hogy kincstárjegyet vennének. Az osztalékfizető papírok kínálta extra hozam nem éri meg a pluszkockázatot a mostani bizonytalan gazdasági kilátások mellett.

Semmi sem indokolja, hogy kockázatos részvényeket vásároljunk csak azért, hogy hasonló hozamot érjünk el, mint a tuti kincstárjegyekkel – mondta Glenn Reynolds, a Macro4Micro szerkesztője, aki a portfóliójának 80 százalékát rövid lejáratú likvid állampapírokban tartja.

 

 

A hozamgörbe továbbra is inverz,

vagyis a rövid lejáratú kamatlábak magasabbak, mint a hosszabbak, ami a gazdaság hosszú távú irányával kapcsolatos nagyfokú bizonytalanságot tükrözi.
A hozamgörbe folyamatosan figyelmeztető jelzéseket villant a részvénypiacoknak – mondta Ryan Hedrick, a T.Rowe Price portfóliómenedzsere. 

A mostani piaci környezetben a befektetői hozamok nagyobb része az osztalékfizetésből adódik, míg az árfolyamnyereség jobbára elmarad. Jellemző, hogy tavaly a széles piaci S&P 500 18 százalékot zuhant, míg az osztalékindex csak 1,1-et. 

A vállalatok rekordösszegű, 564,6 milliárd dollárnyi osztalékot fizettek ki tavaly. 

A legmagasabb hozamú részvények listáján 13 százalékos hozammal szerepel a Pioneer Natural Resources és 10-zel a Coterra Energy. De az energiaszektor vállalatai mellett távközlési óriások és vegyipari cégek is 5,2 százalék feletti osztalékhozamot kínálnak. 
 

Az infláció lerövidíti az emberek befektetési időhorizontját

 – mondta Lawrence Hamtil, a Fortune Financial Advisors befektetési tanácsadója. Olyan környezetben, ahol az árak emelkednek, a tőke megőrzése fontosabb a befektetőknek, mint a hosszú távú felértékelődés, és ez a dinamika vonzóbbá teszi az osztalékfizetőket. Az olajvállalatok például kifejezetten az osztalékokkal próbálják megtartani a maradék befektetőiket.

Ugyanakkor arra is figyel a piac, hogy a tőkebefektetések sok esetben osztalékcsökkenéssel járnak. Az Intel például a kapacitásbővítés miatt vágta vissza az osztalékot.