Nem enyhült az eladói nyomás a forintot hétfőn estére sem. A 17 órai tőzsdezáráskor még 390,6 forintot kértek egy euróért, a váltási árfolyam az elmúlt három órában azonban tovább romlott magyar szemszögből, 20 óra előtt pár perccel ugyanis már a 393-as szintet is átlépte a keresztárfolyam. Ez 2,7 százalékos forintleértékelődést jelent napon belül.

forint
euro
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A dollárhoz képest is növelte lemaradását a magyar pénznem, a dollárt 366 forinton jegyezik, ami ezzel már 1,7 százalékkal drágult a nap során.

A régiós devizákat és köztük a forintot az eszkalálódó amerikai bankválság következtében, hétfőn kezdték el adni a befektetők. Délután a Magyar Nemzeti Bank is reagált az eseményekre, közölve, hogy a bajba jutott Silicon Valley Bank és a Signature Bank tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra, a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

A forint egyébként a környező országok pénzeivel összehasonlítva is feltűnően gyengén muzsikált a hét elején, a lengyel zlotyhoz képest 2,5 százalékkal, a cseh koronával szemben pedig 2,1 százalékot veszített a kurzus.