Teljes volt a piaci felfordulás hétfőn az Egyesült Államokban a hét végén eszkalálódó bankválság miatt, az európai és a magyar tőkepiacoknak is nagy gyomrost vitt be a Silicon Valley Bank csődje, valamint a Signature Bank tevékenységének felfüggesztése.

Silicon Valley Bank
Fotó: Shutterstock

Gyorsan visszavonulót fújtak a befektetők

A BUX-ot 3 százalékos zuhanással, 42 ezer pont alá – tavaly novemberi mélypontra – ütötték lejjebb a kereskedők, az ostor leginkább az OTP-n csattant, amely nap közben 10 százalékos szabadesésnél is járt, végül ennél kisebb, 5,4 százalékos veszteséggel zárt a bankpapír. 

A Mol viszont jól hajrázott, és a 7 százalékos mínuszból hatot lefaragott a tőzsdezárásra. Nem kímélték a forintot sem, amely több mint 2 százalékkal, a 390-es szint fölé gyengült az euróval szemben, ami bő egyhavi mélypont a magyar fizetőeszköz piacán.

A vezető nyugat-európai tőzsdék is méretes zakóval nyugtázhatták a napot, a német DAX három, a francia CAC 40 2,9, a londoni FTSE 2,6 százalékkal került lejjebb, hatalmasat zuhant az olaj jegyzése is.

Ezzel szemben a tengerentúlon nyoma sincs a pánikhangulatnak , a technológiai részvények gyűjtőkosara, a Nasdaq Composite bő 1 százalékos plusznál jár a kereskedési idő felén túl. A kriptoeszközök is begyújtották a rakétákat, a 12 százalékkal ralizik, de az arany árfolyamának is jót tett a kialakult helyzet. A kereskedők arra spekulálnak, hogy a pénzügyi szektort érő sokkhatásokat tompítandó a Fed kevésbé agresszív kamatemelési pályára állhat át, és újabb likviditást pumpálhat a piacokra. Mindez igen kedvező perspektíva a kockázatos eszközöknek.

Mindenki nyugalomra int

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök is szükségét érezte megszólalni az ügy kapcsán, és a pénzügyi felügyeletek és nagyobb szervezetek sora igyekezett megnyugtatni a piacokat. A német bankszövetség (BdB) közleményben hangsúlyozta, hogy az SVB csődje nem veszélyezteti a németországi pénzügyi stabilitást, mert a pórul járt nagybank csupán egy fióktelepet működtetett Németországban.

Megnyugtató hangvételű közleményt adott ki a svéd és a norvég pénzügyi felügyelet is, az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s pedig az európai kötvénybefektetőknek kínált vigaszt, leszögezve, az európai bankok – amerikai társaikkal ellentétben – valószínűleg nem lesznek kénytelenek veszteséggel felszámolni kötvényállományukat.

A Magyar Nemzeti Bank is megszólalt a forint és a zuhanását okozó amerikai bankpánikról. Lapunk megkeresésére leszögezték, a két amerikai hitelintézet tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra, a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

A Silicon Valley Bank (SVB) bedőlésének ugyan lehetnek messzire ható következményei, ám a 2008-as nagy gazdasági világválságot kirobbantó Lehman Brothers-bedőléshez hasonló világégéstől egyelőre nem érdemes tartani az elemzők szerint.