Nem kímélték az európai és a hazai részvényeket sem a befektetők, akik a múlt pénteken kibontakozó amerikai bankválság, a becsődölt Silicon Valley Bank, majd a Signature Bank tevékenységének felfüggesztése miatt hétfőn pánikszerűen menekültek a részvényektől.

tőzsde
Fotó: D-Keine / Getty Images

A vezető nyugat-európai indexek közül a frankfurti DAX, a párizsi CAC 40 és a londoni FTSE 100 egyaránt 2 százalék feletti veszteséggel zárt. Az olasz és a spanyol börzén ennél is jelentősebb, bő 3 százalékos volt a mínusz.

A piacokat az amerikai és európai felügyeleti szervek is próbálták nyugtatgatni, de a Magyar Nemzeti Bank is igyekezett csitítani a kedélyeket, amely lapunknak küldött válaszában leszögezte, hogy a két amerikai hitelintézet tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra.

Ennek ellenére a forintot és a magyar tőzsdét is védtelenül érte a rohamosan romló nemzetközi hangulat kiváltotta eladói nyomás, 

a hazai fizetőeszköz 10 egységet rontott az euróhoz képest, és még délután öt óra után is 390,6 forintot kértek egy euróért, ami 2 százalékos leértékelődés. 

A dollárral szemben öt egységgel gyengült a forint, az amerikai fizetőeszköz jegyzése ezzel megközelítette a 365 forintos szintet.

Nagy pusztítást végeztek a befektetők a hazai részvényeknél is, a BUX 3 százalékos zuhanást követően 41 797 ponton végzett, ami közel öthavi mélypont. A pesti parkett forgalma is kiemelkedő, csaknem 18 milliárd forintos volt.

A szektorális kitettség és a magyar részvénypiac legforgalmasabb papírjaként az ostor leginkább az OTP-n csattant, a bankpapír nap közben 10 százalékos mínusznál – tavaly novemberi mélypontnál – is járt. A zárásra valamelyest feljebb húzták a kurzust, amely 5,4 százalékos eséssel, 9700 forinton állapodott meg.

Az OTP árfolyama 2023. március 13.
 

A Mol árfolyamát közel 7 százalékkal nyomták lejjebb a nap folyamán, az olajrészvény nagy hajrával végül csupán 1 százalékos veszteséggel, 2538 forinton nyugtázta a napot.

A Richter részvényesei 1,9 százalékos veszteséget könyvelhettek el, 7350 forintra ereszkedő árfolyam mellett, miközben a Magyar Telekom jegyzése 1 százalékkal, 388 forintra süllyedt.