A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse pénzintézetet – közölte vasárnap este a svájci nemzeti bank (SNB). A jegybank 100 milliárd svájci frank (40 ezer milliárd forint) likviditási támogatást nyújt az átvételhez, amelynek keretében az UBS 3 milliárd svájci frankért (1200 milliárd forint) vásárolja meg a Credit Suisse-t.

BERSET, Alain; JORDAN, Thomas
Fotó: Peter Klaunzer / MTI

A Credit Suisse UBS általi átvétele megoldás a pénzügyi stabilitás biztosítására és a svájci gazdaság védelmére ebben a rendkívüli helyzetben – hangsúlyozták a svájci központi bank és az alpesi ország más hatóságai.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta.

A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszas tárgyalásai előzték meg a hétvégén. Az UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank (3600 milliárd forint) garanciát is kap bizonyos veszteségekre.

A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba, és a héten a svájci jegybanknak több mint 50 milliárd svájci frankos (20 ezer milliárd forint) likviditási hitellel kellett kisegítenie.

A két bank az utóbbi évben eltérő eredményt tudott felmutatni. Míg az UBS 2022-ben 7,6 milliárd dolláros (2800 milliárd forint) profitot termelt, addig a Credit Suisse veszteségei 7,9 milliárd dollárt (2900 milliárd forint) tettek ki. A Credit Suisse részvényei a tavalyi évhez képest 74 százalékkal estek, ugyanakkor az UBS papírjai viszonylag változatlan szinten maradtak.

Mindkét bank a 30 globális rendszerfontosságú pénzintézet közé tartozik, amelyek az illetékes hatóságok szoros megfigyelése alatt állnak, különös tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.