BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Janet Yellen egyetlen mondatával kiölte a tőzsdei optimizmust

Zárásra beborult az ég a Wall Street felett. Bár a Fed kamatdöntésére még felfelé indultak a részvényindexek, de a pénzügyminiszter egy késő délutáni kongresszusi meghallgatáson keményen beszólt az aggódó bankbetéteseknek.

Bár a Fed döntését követően volt egy kis napon belüli felhúzás a tengerentúli piacokon, végül mégis eséssel zárták a napot a főbb tengerentúli részvényindexek. Az irányadó kétéves amerikai kincstárjegy hozama 4,035 százalékra csökkent a Fed döntés előtti 4,132 százalékról.  

Fotó: AFP

A széles piacot leképező S&P 500 1,65 százalékkal került lejjebb a nap végére. A klasszikus DIJA 1,63 százalékot süllyedt. Míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 1,6 százalékot. 

A késő délutáni részvényesésre Janet Yellen pénzügyminiszter kongresszusi meghallgatása ad magyarázatot.

Yellen ugyanis azt mondta a törvényhozóknak, hogy nem fontolgatja az összes amerikai bankbetét biztosítását. 

Ezt nem vizsgáltuk. Ez nem olyasmi, amit fontolgatunk

– mondta az amerikai pénzügyminiszter.

A kérdés háttere az volt, hogy a csődbe került SVB bank ügyfeleinek betéteit a 250 ezer dolláros plafon felett is biztosították, rendszerkockázati kivételként. És a bankpánikot a betétkivonások fűtik. Yellen nyilatkozatát tőzsdei eladási hullám követte. Míg korábban a Fed döntést követően felfelé indultak a részvény indexek.  

A mémrészvények közül a GameStop 35 százalékot ralizott, miután váratlan nyereségről számolt be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.