Frissítette az Alteóra vonatkozó vállalatértékelési modelljét a Dr. Kalliwoda Research, amely továbbra is igen jelentős potenciált lát a Mol érdekkörébe került, megújuló energiát hasznosító közműcégben.

Alteo BÉT becsengetés
Fotó: Kallus Gyögy / AFP

A német elemzőcég 4180 forintra taksálja a magyar társaság részvényeinek értékét, ami 48 százalékos felértékelődési lehetőséget jelent, így továbbra is vételre ajánlják a papírt.

Korábbi várakozásuk ezzel lényegében megegyező, 4181 forint volt.

Az vegyesen hat az Alteo teljesítményére, a bevételek mellett ugyanis a működési költségeket is növeli. A két ellentétes hatás lényegében kiegyenlíti egymást, az áremelkedés így összességében kezelhető a szigorú költségkontrollal. A Dr. Kalliwoda az idén 104 milliárd forintos árbevétel mellett 20,3 milliárd EBITDA-t vár a magyar cégtől, amelynek az adózott nyeresége a 2022-eshez hasonlóan kiugró, 12,4 milliárd forint lehet, ezt azonban a következő évek során várhatóan nem tudja megközelíteni a cég.

Az Alteo árfolyama a cég Mol általi felvásárlásának decemberi bejelentését követően került leszálló ágba, a 2021-ben és 2022-ben is a legnagyobb ralit bemutató hazai az idén már 14 százalékot veszített piaci értékéből. Hétfő délelőtt újabb, közel három százalékkal ereszkedett a kurzus.